Berlusconi nema potporu u parlamentu ali ne će podnijeti ostavku?!

 

Dvojica novinara bliska talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju obznanila su u ponedjeljak da bi on već danas mogao odstupiti, a već sama takva mogućnost izazvala je rast na talijanskim burzama, prenosi Tportal.hr.


 

 

Giuliano Ferrara, urednik lista Foglia i bivši ministar kojeg se smatra izuzetno bliskim Silviju Berlusconiju, na svojoj je internetskoj stranici objavio da je ‘Berlusconijeva ostavka pitanje sati, možda i minuta’.

 

Franco Bechis, zamjenik ravnatelja lista Libero, također bliskog talijanskom premijeru, objavio je na Twitteru da će Berlusconi odstupiti ovih dana.

 

Talijanske burze dobro su reagirale na spekulacije o mogućem Berlusconijevu odlasku i indeksi su počeli rasti.

 

Berlusconija je danas napustilo nekoliko zastupnika iz njegove stranke PDL-a, čime je ostao bez većine u parlamentu i mogućnosti da provede reforme za ublažavanje dužničke krize.

 

Talijanski premijer Silvio Berlusconi ima još jedan dan da osvoji neodlučne i otjera skupinu stranačkih pobunjenika koji prijete rušenjem vlade nakon neuspjela pokušaja da se usvoje reforme koje bi ublažile dužničku krizu.

 

Različite su procjene o tome koliko će ga zastupnika desnoga centra napustiti do utorka i glasanja o javnim financijama u zastupničkome domu. Berlusconijeva poruka potencijalnim ‘izdajicama’ jasna je: nemate kamo, a bit ćete nagrađeni ostanete li.

 

Nakon što se Italijom prolomila vijest da Berlusconi sigurno odlazi, neki njegovi suradnici trude se uvjeriti medije da talijanski premijer ipak neće otići. ‘Čuo sam se s predsjednikom Silvijem Berlusconijem i on mi je rekao da su glasine o ostavci neutemeljene’, kazao je za Corriere della Sera Fabrizio Cicchitto, predsjednik kluba zastupnika Berlusconijeve stranke Narod slobode.

 

No čak i ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, kad je čuo za najnovije prebjege iz Berlusconijeve stranke PDL-a, kaže da je stvar gotova.

 

‘Najnovije vijesti (o odlasku zastupnika) tjeraju me na misao da većine više nema i da je (Besluconiju) trud uzaludan’, rekao je u nedjelju navečer na televiziji Maroni član Sjeverne lige.

 

Talijanski premijer, 75-godišnji medijski magnat opterećen brojnim skandalima, i dalje odbija otići i najavljuje borbu. ‘U zadnjih smo nekoliko sati provjerili kako stojimo i brojke su sigurne, imamo većinu’, rekao je u nedjelju svojim stranačkim sljedbenicima.

 

Oporba lijevoga centra brzo je odbacila tu tvrdnju i objavila da se sprema tražiti glasanje o povjerenju vladi kojim će srušiti Berlusconija čak i ako u utorak preživi glasanje. ‘Berlusconi blefira, to je njegov posljednji očajnički pokušaj da se spasi. On više nema većinu u parlamentu’, rekao je Dario Franceschini iz glavne oporbene Demokratske stranke.

 

Prosvjedi i nezadovoljstvo zbog mjera štednje i smanjivanja javnih financija i u ponedjeljak su nastavljeni u Italiji, gdje su zaposleni u javnom prijevozu u gotovo svim većim gradovima obustavili rad. Na prosvjedni štrajk pozvao je savez sindikata USB zbog odluke Berlusconijeve vlade o smanjenju izdataka za gradski i komunalni prijevoz. Zbog štrajka javnog prijevoza došlo je do velikih problema i začepljenja u prometu, posebno u Rimu i Milanu.

 

Sindikalni vođe upozoravaju na planove vlade o privatizaciji javnog prijevoza u gradovima. Za ovaj tjedan planiran je još niz prosvjednih akcija protiv Berlusconijeve vlade. Studenti su najavili demonstracije u Rimu za utorak. U petak je predviđeno prosvjedno okupljanje protiv financijskih institucija pred sjedištem Narodne banke u Rimu.

 

Od utorka do petka bit će zatvorene sve benzinske postaje u Italiji. Savez koncesionara za benzinske postaje odlučio je da će ukupno štrajkati 15 dana, ali u nekoliko intervala. Prosvjeduje se zbog najavljenih vladinih mjera liberalizacije tog segmenta koje ugrožavaju budućnost 25.000 poduzeća i 140.000 radnih mjesta.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara