Bevanda neće sazivati sjednice jer se u Sarajevu ne osjeća sigurnim

vjekoslav-bevanda-vmPredsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda do daljnjeg neće sazivati sjednice Vijeća ministara, a funkcionari HDZ-a BiH neće sudjelovati u radu institucija BiH u Sarajevu, jer za to ne postoje sigurnosni uvjeti, priopćeno je iz ove stranke.

Na višesatnom sastanku čelnika HDZ-a BiH i službenika ove stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH, održanom u Mostaru, zaključeno je da je za nastavak rada u zgradi institucija BiH u Sarajevu potrebno omogućiti uvjete za normalno funkcioniranje svih institucija i rad zaposlenih, što sada nije moguće zbog prošlotjednih prosvjeda u Sarajevu koji su se pretvorili u “nasilnu” višesatnu “talačku ” krizu, priopćeno je.

Prema poslovniku, sjednice Vijeća ministara održavaju se u zgradi Parlamenta BiH. Međutim, sada ne postoje uvjeti za to. Kada se steknu uvjeti, sjednice će se tamo i održavati“, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je naglasio da se stvorila zatrovana atmosfera u javnosti i da postoji rizik u slučaju nastavka rada u zgradi institucija BiH u Sarajevu, jer su zakazale policijske i druge agencije za osiguranje reda.

Prerizično je dovesti i jednog čovjeka na posao, pa da mu se dogodi ono što se događalo u četvrtak, 6. lipnja, kada su ‘mirni građani’ ‘cipelarili’ zaposlene koji su nakon radnog vremena pokušali da odu svojim kućama”, konstatirao je Bevanda, dodavši da je taj dan ukradenim vozilima bio blokiran promet ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu što “najbolje govori o demonstrantima koji su se uključili u cijelu organizaciju prosvjeda”.

Predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Borjana Krišto naglasila je da ne postoje sigurnosni uvjeti za rad u institucijama BiH i njihovo funkcioniranje.

“U ovom trenutku postoje stvari koje ukazuju da rad u institucijama BiH nije siguran, jer se izašlo van okvira. Institucije sistema koje bi trebalo da budu u funkciji zakona nisu odgovorile svojim potrebama, zato smatramo da je tek poslije njihovog detaljnog izvještaja, analize i procjene stanja, te kada se steknu sigurnosnih i politički uslovi moguće nastaviti rad bez ikakve prisile”, istakla je Krišto, koja je i potpredsjednica HDZ-a.

Zastupnik HDZ-a u parlamentu BiH Dragan Vrankić ocijenio je da se kriza iz Federacije BiH, u kojoj Vlada ne funkcionira skoro godinu dana, vješto prebacila na institucije BiH.

Ne možemo  ne primijetiti da je posljednjih godinu dana prava kriza bila u FBiH. Sa ovim događajima, kriza se vješto prebacila na nivo BiH gdje su uključena sva tri naroda. I niko više ne spominje Federaciju, niti njene probleme. A istina je da su tamo pravi problemi proizašli kršenjem ustava i poništavanjem legitimne volje hrvatskog naroda“, istakao je Vrankić.

U priopćenju nakon sastanka navodi se da HDZ BiH razumije potrebu hitnog usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i demokratskog prava na izražavanje nezadovoljstva mirnim prosvjedima. HDZ istovremeno osuđuje djelovanje van zakona i zloupotrebu koja dolazi od političkih stranaka, udruga građana, pojedinaca ili drugih organizacija. (Srna)

 

HSPF.info

Komentari

komentara