“Bez EU-a Balkan će biti tempirana bomba”

 

Češki ministar vanjskih poslova Karl Schwarzenberg u intervjuu za austrijski Die Presse govori o važnosti integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Neue Zuercher Zeitung komentira domete Ohridskog sporazuma.


 

 

Schwarzenberg smatra da ne treba žuriti sa prijemom Ukrajine i Moldavije u EU, te da je integracija tih zemalja u EU za njega na drugom mjestu.

Na pitanje želi li Češka ubrzati širenje EU na njenim istočnim granicama i nakon Hrvatske uskoro primiti i Ukrajinu u članstvo Schwarzenberg odgovara:

 

„Nakon Hrvatske mi moramo prvo primiti ostatak zemalja Zapadnog Balkana u EU. Sve dok to ne uradimo mi vrlo revnonosno održavamo tempiranu bombu odmah pored nas. Balkan nikada neće biti miran ukoliko mi konačno ne uspijemo u tome da granice postanu nevažne. To je moguće učiniti samo u EU. Osim toga mi sa tamošnjom nezaposlenošću koja iznosi i do 60 posto stvaramo samo socijalne nemire.“

 

Die Presse: Dakle Srbija, čak i Albanija prije Ukrajine?

 

Schwarzenberg: Za nas su Ukrajina i Moldavija tek na drugom mjestu. U tome se naš stav razlikuje od Poljske koja trenutno predsjedava EU. No, razgovori sa Ukrajinom protiču sasvim dobro, a Moldavija poduzima enormne napore na provođenju reformi. Ipak sve to će trajati još nekoliko godina. Jednoga dana će doći i do njihove integracije u EU.

 

Makedonski hladni rat

 

Neue Zuercher Zeitung u svom komentaru danas (18.08.) posvećuje pažnju stanju u Makedoniji deset godina nakon potpisivanja Ohridskog sporazuma. „Iako je time sigurno spriječen građanski rat Ohridskim sporazumom je malo toga postignuto,“ konstatira list.

„Od tada između različitih etničkih grupa (Makedonaca i Albanaca – op. red.) vlada prilično hladan mir. Pa ipak podjela vlasti između političkih elita ovdje funkcionira. Trajne blokade, kao što je to slučaj u Bosni, u Makedoniji ne postoje,“ ocjenjuje komentator Neue Zuercher Zeitunga.

 

Deutsche Welle/hspf.info

 

Komentari

komentara