BH novinari zabrinuti zbog najave formiranja servisa na hrvatskom jeziku

Upravni odbor Udruge BH novinari poziva zaposlenike u tri javna servisa – RTRS, RVFBiH i BHRT da se suprotstave nezakonitom rušenju sustava u kojem funkcioniranju njihovi mediji, a zastupnike u Parlamentu BiH da odbiju raspravljati o formiranju RTV servisa na hrvatskom jeziku prije uspostave Korporacije i okončanja procesa digitalizacije.


 

 

Udruga se na ovakav poziv odlučila zbog činjenice da je odluka o kanalu na hrvatskom jeziku donesena bez odgovarajućih suglasnosti resornog Ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva financija i trezora kao i Ureda za zakonodavstvo, čime su ponovno dovedeni u pitanje vladavina prava i sloboda izražavanja u BiH.

 

Upravni odbor Udruge BH novinari pojašnjava da je zabrinut zbog usvajanja amandmana na Zakon o javnom radiotelevizijskom sustavu BiH kojima će biti pokrenuta parlamentarna procedura za formiranje javnog servisa na hrvatskom jeziku.

 

Ovakav, etnocentrični pristup javnim servisima, smatra Udruga, ne doprinosi jačanju profesionalnih standarda i unaprjeđenju kvalitete novinarstva, kao ni afirmaciji novinarske solidarnosti i drugih vrijednosti za koje se zalažu BH novinari.

 

“Formiranje novog javnog servisa na državnoj razini, s programom samo na jednom od tri službena jezika u BiH, izravno je rušenje sustava javnih medija koji je utemeljen na načelima poštivanja prava na informiranje svih građana i s ulogom integracije svih osoba, skupina i zajednica u BiH, bez obzira na njihove nacionalne, jezičke, kulturološke i druge identitete”, priopćeno je iz Udruge.

 

Opredjeljenje Vijeća ministara BiH da ide u uspostavu novog javnog servisa, smatraju u Udruzi, prije nego što je formirana Korporacija javnih servisa i otpočeo proces digitalizacije, predstavlja zatvaranje europskog puta BiH.

 

“Istovremeno, to je izravna pljuska međunarodnoj zajednici u BiH koja je, u više navrata, eksplicitno postavljala ove dvije obveze kao ključne za davanje pozitivnog mišljenja o napretku u procesu europskih integracija. I na kraju, ovaj postupak ozbiljno dovodi u pitanje osiguranje financijskih sredstava za uspostavu Korporacije i u nedogled odgađa početak veoma skupe digitalizacije”, stoji u priopćenju.

 

Izvor: Fena

 

Komentari

komentara