Bh. ”šestorka” i u Budimpešti bez dogovora o modelu implementacije presude “Sejdić-Finci”

Sastanak političkih čelnika iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koji je danas održan u Budimpešti je završen bez dogovora o modelu implementacije presude “Sejdić-Finci”, potvrdio je za Agenciju Fena izvještač TV1 iz Budimpešte Kenan Ćosić.

Dodao je da su čelnici suglasili tek da će razgovori biti nastavljeni na razini eksperata.

Podsjećamo, čelnici su jučer u Sarajevu, nakon višesatnog sastanka, u izjavama za medije istaknuli da su približili stavove te se očekivalo da će danas biti postignut dogovor.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je Srni nakon sastanka da je europski povjerenik Stefan Fule rekao da je uočen pomak i spremnost da se dođe do dogovora.

Raguž nije htio govoriti o detaljima, već je rekao da se razgovori nastavljaju na dnevnoj bazi i da je Europska komisija odlučna pomoći da se dođe do dogovora.

– Vjerujem da je ovaj razgovor korak naprijed. Ne ide očekivanim intenzitetom, ali ja vjerujem u pozitivan ishod, dodao je Raguž.

Na pitanje što je danas bio “kamen spoticanja” te nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na osiguranja jamstava da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Komentari

komentara