Bh. sveučilišta nema ni među prvih tisuću u svijetu!

 

Univerziteti iz BiH nisu se uspjeli plasirati među tisuću najboljih u svijetu u istraživanju koje je, za ovu godinu, uradio javni istraživački centar “Webometrics” iz Španjolske. Taj centar djeluje pri Vijeću za znanstvena istraživanja (CSIC), jednoj od najpoznatijih istraživačkih organizacija u Europi, a od bh. visokoškolskih ustanova najbolju poziciju dodijelio je Univerzitetu u Sarajevu, koji se našao na 1245. mjestu.


 

 

Slijedi Univerzitet u Zenici (3034. pozicija), Univerzitet u Banja Luci (3186.), Univerzitet u Tuzli (3535.) i Paneuropski Apeiron univerzitet (4680.). Podataka o jedinom hrvatskom Sveučilištu u BiH, onom u Mostaru nema podataka, kao ni informacija je li uopće bilo obuhvaćeno u ovoj analizi. Također, nema podataka ni o Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 20.365 sveučilišta u svijetu, što, ipak, pokazuje da bh. visokoškolske ustanove ne kotiraju loše.

 

Ljestvicu najboljih sveučilišta u istraživanju Centra “Webometrics” kreira se na osnovu kriterija kao što su veličina sveučilišta, prisutnost sveučilišta u akademskom svijetu, objavljeni znanstveni radovi i broj akademskih radnika unutar visokoškolske ustanove.

 

Pozicija bh. univerziteta:

 

1245. – Univerzitet u Sarajevu

 

3034. – Univerzitet u Zenici

 

3186. – Univerzitet u Banja Luci

 

3535. – Univerzitet u Tuzli

 

4680. – Paneuropski Apeiron univerzitet

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara