BiH europski rekorder po broju političkih stranaka, čak 190

 

BiH je svjetski rekorder prema broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovništva. Iz SIP-a je potvrđeno da se broj političkih stranaka konstantno povećava i da bi ih do općih izbora 2014. moglo biti više od 200.


 

 

Od ostalih zemalja u okruženju, Hrvatska prema posljednjim podacima Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije, ima 112 registriranih političkih stranaka, što je nakon BiH najviše u zemljama regije. U Srbiji, prema podacima iz registra Ministarstva pravde i državne uprave, djeluje 91 politička stranka. Na političkoj sceni u Makedoniji aktivne su 53 političke stranke. U Crnoj Gori u Registar političkih stranaka je upisano njih 45. Prema dostupnim podacima, u Sloveniji je registriramo 30 političkih stranaka, u Albaniji 80, a na Kosovu 55.

 

Promatrano prema broju stanovnika, u BiH na 20.209 stanovnika dolazi jedna politička stranka. U Hrvatskoj na 38.309 stanovnika ide jedna stranka, dok u Srbiji na 78.249 stanovnika djeluje jedna politička stranka.

 

Prema ovim pokazateljima, BiH je prva u regiji i Europi, i jedna je od svjetskih zemalja u kojima djeluje najveći broj političkih stranaka iako ima svega oko četiri milijuna stanovnika.

 

Većina političkih stranaka u BiH formira se u godini izbora, tako da je prije samih izbora 2002. godine formirano 57 novih stranaka, dok se za izbore 2006. godine pojavilo 36, a na zadnjim izborima 2010. pojavilo se 39 novih političkih subjekata.

 

Od ostalih zemalja regije, u Bugarskoj je registrirano 177 političkih stranaka, u Grčkoj 50, a u Turskoj djeluje 61 politička stranka.

 

U ostalim državama u Europi, koje imaju mnogo dužu tradiciju demokracije od zemalja regije, broj političkih stranaka je znatno manji nego u zemljama jugoistočne Europe.

 

U Velikoj Britaniji djeluje 12 političkih stranka, u Rusiji 35, Švedskoj 75, Švicarskoj 30, Mađarskoj 18 i Slovačkoj 62. U jednoj od posljednjih komunističkih država u Europi, Bjelorusiji, djeluje 15 političkih stranaka.

 

U SAD-u, pored dvije najjače stranke, Demokratske i Republikanske, djeluje još 20 političkih stranaka,u Kanadi 19, Norveškoj 23, Danskoj 17 i Novom Zelandu 13 političkih stranaka.

 

Od ostalih zemalja, u jednoj od najmnogoljudnijih država u svijetu, Indiji, djeluje 1.035 političkih stranaka uključujući i lokalne stranke. U novom multistranačkom Egiptu djeluje 67, dok je u Iranu registrirano njih 11. U Tunisu ima 105 stranaka, Japanu 37, a u Izraelu 35 političkih stranaka. Zanimljivo je da u najmnogoljudnijoj državi svijeta Kini djeluje svega devet političkih stranaka.

 

HSPF.info/AA

 

Komentari

komentara