BiH je u recesiji, ali nema dokaza za to

 

Do kraja 2012. statistički možemo očekivati bolju situaciju, ali stvarno, imat ćemo veću stagnaciju bh. gospodarstva, a i statistički nepotvrđena recesija je realno moguća, rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu projekt menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Igor Gavran.


 


Stagnacija u najboljem slučaju

 

Recesiju službeno ne možemo potvrditi jer će službena državna statistika podatke o bruto društvenom proizvodu (BDP) objaviti tek sljedeće godine, međutim, ono što nam može biti smjernica su podatci službene statistike u RS-u koji pokazuju da imamo negativne trendove, istaknuo je Gavran, prenosi Oslobođenje.

 

Po definiciji recesija je kada gospodarstvo dva kvartala zaredom ima negativan rast, odnosno pad, tako da se nakon negativnog drugog kvartala ove godine može očekivati i negativan i treći kvartal, što bi značilo recesiju.

 

Na to, prema Gavranovim riječima, upućuje većina pokazatelja, koji su negativni poput vanjskotrgovinske razmjene i pada industrijske proizvodnje, što znači da ćemo u najmanju ruku imati stagnaciju.

 

I u ovom slučaju, kao i prethodnih godina, BiH samo prati trendove u okruženju, jer uveliko ovisi od stanja na glavnim izvoznim tržištima, dakle Europskoj uniji i susjednim zemljama. Upravo podatci o bh. izvozu pokazuju da je smanjen izvoz u Hrvatsku koja je jučer objavila da ima negativan rast. Pad industrijske proizvodnje u ovoj susjednoj zemlji utjecao je na potražnju za bh. izvoznim proizvodima. osim toga, za nas je negativan podatak i pad priliva stranih investicija.

 

16 mjera

 

Ono što zabrinjava u ovoj, još neproglašenoj recesiji, je činjenica da bh. vlasti ne nude nikakav izlaz iz krize. Jedina mjera, kao i prije nekoliko godina, je sklapanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

 

“Naši političari kažu da entiteti bez aranžmana sa MMF-om nemaju izlaza. Nema izlaza jedino ako su nesposobni jer uvijek se može naći izlaz. U ovoj krizi, za razliku od prethodnih godina, nemamo ni onih čuvenih 16 mjera, koje nikada nisu provedene”, naglasio je Gavran.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara