BiH nema stručne ljude za pisanje europskih projekata

 

Europski pokret u BiH danas je u Sarajevu okončao realizaciju projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za korištenje EU fondova – praktična iskustva iz Republike Češke”.


 

 

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo istaknuo cilj projekta – upoznavanje i informiranje predstavnika lokalnih zajednica o mogućnostima i načinima korištenja sredstava iz europskih fondova, kao i sredstava drugih međunarodnih donatora.

 

– Zahvaljujući podršci Češke razvojne agencije, odnosno češkog veleposlanstva u BiH obišli smo šest gradova u BiH u kojima smo održali radionice. Predavači su bili Senad Lulo iz Direkcije za europske integracije i Amil Kamenica, stručnjak za EU integracije, koji su sudionicima objasnili na koji način se može aplicirati i napraviti kvalitetan projekt, kazao je Praštalo.

 

Europski pokret u BiH se nada da će s ovim projektom u budućnosti pobuditi interes međunarodnih donatora, ali i domaćih institucija, jer je pisanje projekata još veliki problem u BiH.

 

Iz tog razloga, kako ističe Amil Kamenica, mnoge zemlje u regiji su veoma malo sredstava povlačili iz europskih fondova zato što nisu imali kapacitete koji su u stanju realizirati takve projekte.

 

S ovom činjenicom složio se i veleposlanik Češke u BiH Tomaš Szunyog navodeći da je veoma važno da se BiH pripremi za europske projekte iz dvaju razloga.

 

– Prvo što bi BiH imala stručne ljude da pišu projekte, posebno one za Europsku uniju, a drugo da BiH ima financijsku strukturu da može podržati ove projekte u sufinanciranju ovih projekata, te da ih može plaćati u fazi kada nisu završeni. Zato treba iskoristiti ovo vrijeme da se na županijskoj, entitetskoj i općinskoj razini ljudi obuče za pisanje europskih projekata, smatra Szunyog.

 

Izrazio je obećanje da će češko veleposlanstvo nastaviti podržavati slične projekte u BiH.

 

U okviru konferencije izlaganje o temi “Iskustva u korištenju sredstava iz EU fondova” održao je Radek Vondra, gradonačelnik Praga (općina 14), koji je istaknuo da su u ovoj općini europski projekti pomogli da se, na primjer, u šest škola uvede termoizolacija, pomoću koje su se troškovi škole smanjili za šest posto, a u tehnološkom smislu pomoću sredstava iz EU fondova uvedene su i zakonske obveze za digitalizaciju arhiva.

 

– Nadamo se da će nam u skorije vrijeme biti odobreni projekti vezani za uključivanje socijalno-isključenih skupina u društvenu zajednicu, što predstavlja trenutno najveći problem u Pragu, rekao je gradonačelnik Praga.

 

HSPF.info/F

 

Komentari

komentara