BiH s prvog pala na posljednje mjesto

Da je BiH zaostala za svim zemljama u regiji, da ju je pretekla i Albanija te da se definitivno nalazi na istoj razini s Kosovom, potvrdio je europski komesar za proširenje EU-a Stefan Fuele.


Fuele je, kako su prenijeli neki albanski mediji, među zemljma u regiji, kad su europske integracije u pitanju, BiH svrstao na samo dno.

“Pravila igre su jasna. Hrvatska je na vrhu liste za ulazak u EU. Na drugom mjestu je Makedonija, za koju je EUropska komisija predložila početak pristupnih pregovora, ali najprije mora biti riješen spor u vezi s imenom. Sljedeća je Crna Gora, za koju smo sugerirali da bi trebala dobiti kandidatski status” kazao je Fuele.

Prema njegovim riječima, slijedi Srbija, koja je “dobila novi poticaj slanjem Ratka Mladića u Haag”, a na petom mjestu je Albanija. Fuele je, na kraju, dodao da su tu još BiH i Kosovo, najmlađa balkanska država.

Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u BiH, kaže za Dnevni avaz da je sramota za Bosnu i Hercegovinu da je došla u ovakvu situaciju.

“Bez vrijeđana i ponižavanja bilo koga, sramota je da mi budemo na istoj razini s Kosovom, koje je tek nedavno dobilo nezavisnost i koje još nisu priznale sve zemlje. To je velika sramota za naše političare, jer smo mi krajem devedesetih bili ispred svih zemalja u regiji osim Slovenije, a sada smo iza svih” kazao je Praštalo.

Glavni razlog zašto je BiH, sada već definitivno, svrstana u isti koš s Kosovom, koje se osamostalilo od Srbije prije tri godine, je taj što skoro devet mjeseci nema formiranu vladu na državnom nivou.

 

Komentari

komentara