Mesić: Imam prijedlog za “prekomponiranje” BiH

Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen, navodi bivši predsjednik Republike Hrvatske i najomraženiji hrvatski političar prema ocjeni Hrvata izvan Domovine u intervjuu za sarajevski Klix.ba.

stjepan-mesic-beta-1388148867-418651

Govoreći povodom 1. ožujka, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan nezavisnosti, bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Stjepan Mesić kazao je kako bi rata bilo čak i da BiH nije krenula putem nezavisnosti 1992. godine.

Prema njegovim riječima, Slobodan Milošević je planirao rat i on nije prihvaćao nikakav politički dogovor.

Iako dio javnosti u BiH i danas vjeruje da se pakao, kakav je pogodio BiH, mogao izbjeći i da tadašnje vodstvo BiH snosi dio odgovornosti, Mesić smatra da je sukob već bio isplaniran.

“Jasno je bilo da Jugoslavija u modelu, koji je Tito ostavio, bez Tita nije mogla opstati. Jugoslavija je imala tri integrativna faktora: Tito, Partija (Savez komunista Jugoslavije) i Armija (Jugoslovenska narodna armija). Tito je umro, Partija se raspala, a Armija je tražila sponzora. Milošević je nudio – “svi Srbi u jednoj državi”. To je značilo da u tu tzv. veliku Srbiju treba uključiti dijelove Hrvatske, koji su većinom naseljeni Srbima i, jasno, kako je Borislav Jović rekao, 63 posto Bosne i Hercegovine. Dakle, to je bilo u planu.”, istakao je Mesić.

Kako dodaje, tadašnji članovi Predsjedništva Jugoslavije, među kojima je bio i on, išli su po cijeloj zemlji i sastajali se tražeći novi model.

“Moj predlog je bio novi model, jedna oročena konfederacija za tri do pet godina te da se kaže koji će poslovi biti u konfederaciji, a koji poslovi prelaze na novostvorene države. Novostvorene države su konstitutivni elementi Federacije koji proglašavaju istim danom samostalnost i isti dan se potpisuje konfederalni sporazum. Nakon tri do pet godina vidimo: ako stvar ide – dobro, ako ne, svatko svojim putem. Bez rata, dakle. Međutim, to Milošević nije prihvatio. On je sve radio kako bi prevario svijet, da kaže da se bori za Jugoslaviju, a Srbe je varao da će svi živeti u jednoj državi. On je u to bio uvjeren. Zato je išao u agresiju.”

Mesić ističe da je rat bio neizbježan s obzirom na to da je Milošević inzistirao na ratnom rješenju. Nakon vala protesta u veljači u Bosni i Hercegovini koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regiji i Europskoj uniji nametnulo pitanje budućnosti BiH. Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti Europskoj uniji.

“Dayton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekti Daytonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može funkcionirati. Ovakva BiH se ne može uključiti u europski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo potreban je novi Dayton. Nije slučajno da su se građani digli i napali vlast i sustav koji je proizveo ne znam koliko stotina ministara, koji je proizveo tolike razine vlasti, a uništio proizvodnju. Treba prekomponirati BiH”, kazao je bivši predsjednik Hrvatske.

Mesić vjeruje da BiH može izaći iz krize i začaranog kruga u kojem se sada nalazi ukoliko dođe do prekomponiranja, a i sam ima rješenje koje može ponuditi političarima u BiH.

“Ja ću izaći s jednim prijedlogom! Privatno, kao čovjek koji se uvijek zalagao za Bosnu i Hercegovinu, pa ću vidjeti koliko će to imati odjeka. Bosna i Hercegovina se mora prekomponirati jer ne može se jedan entitet vladati kao država i još ne priznati tu državu”, kazao je Mesić.

“Smatram da je moguće BiH prekomponirati tako da svaka ta jedinica, regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je htio samo nacionalno obojiti. Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi s manjim pravima.”

Mesić napominje da će o svom prijedlogu informirati međunarodne faktore, a prije svega da će svoj prijedlog ponuditi građanima Bosne i Hercegovine.

On se osvrnuo i na ponašanje aktualnog vodstva Hrvatske nakon poslednjih događanja u BiH. Podsjetimo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je iskoristio posjetu premijera Zorana Milanovića za svoj politički pravac, a u Saboru Republike Hrvatske je otvoreno spomenut treći entitet u BiH kao rešenje.

“U svakom slučaju bilo je i pozitivnih poteza, a bilo je i onih koji nisu baš rezultirali nekakvim posebnim rezultatima. Ja ne bi htio komentirati aktualnu politiku, posebno ne naše vlade. Smatram da se moglo i na drugi način reagirati. Primjerenije reagirati”, ustvrdio je Mesić.

HSPF.info

Komentari

komentara