Živko Budimir donio odluku o smjeni ministra Ante Krajine

zivkobudimirPredsjednik Federacije BiH Živko Budimir u petak je na izvanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu priopćio da je donio odluku o smjeni ministra financija Federacije BiH Ante Krajine.

Budimir je obrazložio da takvu odluku donosi pozivajući se na Ustav FBiH i prijedlog premijera FBiH od 10. prosinca 2012. godine, u kojem je između ostalih traženo i razrješenje Krajine. Budimir je kazao da takvu odluku prihvaća, te da ona stupa na snagu danom donošenja.

„Anti Krajini prestaje funkcija u Vladi FBiH danom donošenja ove odluke. Prava i obaveze Ante Krajine nakon stupanja na snagu ove odluke uredit će Vlada FBiH, a u skladu s važećim propisima u FBiH. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH“, kazao je Budimir.

Predsjednik FBiH je dodao da je odluku donio na temelju svojih ovlasti. „Ministar financija FBiH temeljem Zakona o izvršenju Proračuna FBiH za 2013. godinu odgovoran je za njegovo izvršenje i kao takav najodgovorniji za nezakonito postupanje prema korisnicima prava naknada braniteljske populacije kojima je uskraćena isplata naknada za obiteljske invalidnine i invalidnine u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje, a koji su na taj način uskraćeni za prava koja im temeljem važećih zakonskih propisa pripadaju“, obrazložio je Budimir.

Dodao je da je 13. prosinca 2013. godine kao šef izvršne vlasti u FBiH, a nakon što se Krajina nije odazvao na sastanak na koji ga je pozvao, uputio Urgenciju da se korisnicima prava u ovim općinama za novogodišnje praznike izvrši uplata naknada 31. prosinca do kraja radnog dana.

„Naročito zbog toga što su neprimjereno uskraćeni za naknade povodom božićnih blagdana. Ovakav postupak kažnjavanja cjelokupne populacije u tim općinama opravdavam neprovedbom procesa revizije braniteljskih prava. Postupak ministra ne samo da je nezakonit, već je neprimjeren za demokratska društva“, kazao je između ostalog Budimir.

U svom obrazloženju za razrješenje Krajine, Budimir je kazao da je ovakav odnos neprimjeren prema „populaciji koja je ugradila najveći doprinos u obrani i stvaranju države BiH, a naročito zbog toga što je među njima i nemali broj onih koji su početkom agresije na BiH 1991. godine napadom na selo Ravno s oružjem u rukama branili BiH“.

Osim toga, Budimir je Krajini zamjerio i to što nije, kako kaže, imao političke odgovornosti, naročito prema hrvatskom narodu, kojem u većini slučajeva pripadaju oni kojima nisu isplaćene naknade.

„Istu odluku sam spreman donijeti i za ministra za braniteljska pitanja u Vladi FBiH Zukana Heleza, ukoliko predsjednik Vlade u skladu sa Ustavom FBiH, uputi prijedlog za njegovim razrješenjem“, kazao je Budimir, dodajući da zbog ovakvog postupka i Zukan zaslužuje smjenu.

On je pozvao Nikšića da, ukoliko je još uvijek stava da ovu Vladu treba razriješiti, uputi prijedlog o razrješenju svih ministara, kao da podnese i svoju ostavku.

Predsjednik FBiH je pojasnio novinarima da iza ove odluke ne moraju stajati potpredsjednici tog entiteta, ali da su upoznati s njom.

Inače, prijedlog premijera upućen 10. prosinca 2012. godine podrazumijevao je smjenu više ministara u Vladi FBiH, no Budimir se pozivajući na taj akt odlučio ovog puta samo za razrješenje Krajine.

Na pitanje kako to da se nakon godinu dana oslučio za smjenu samo jednog ministra te na konstatciju novinara da to otvara prostor za sumnju da se radi o političkim igrama, Budimir je kazao da novinari i javnost u BiH imaju pravo sumnjati u bilo koji postupak, ali da je on u skladu s Ustavom.

„I u tom trenutku kada sam razmatrao te prijedloge, rekao sam da neću reagirati po njima, ali da će oni biti i dalje na razmatranju“, dodao je.

> Krajina: Ne mogu dokučiti to

Ante Krajina, ministar financija Federacije BiH, kojeg je u petak smijenio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, kaže da je odluka ishitrena.

antekrajina

„Ne mogu dokučiti to. Najvjerojatnije se radi o jednoj vizionarskoj odluci. To će vrijeme pokazati, a nama običnim smrtnicima u ovom trenutku to nije dostupno“, kazao je Krajina za FTV.

Postavlja se pitanje tko će u narednom razdoblju biti potpisnik naloga za isplate iz proračuna. Prema Zakonu o izvršenju proračuna FBiH, sve naloge za proračunske isplate potpisuju ministar financija i premijer. Rješenje će se brzo morati tražiti. Ante Krajina nema nikakve šanse da ostane na poziciji ministra. Ustav Federacije BiH je precizan. Odluku o smjeni donosi predsjednik Federacije i ona je konačna.

„Predsjednik Federacije na prijedlog premijera smjenjuje ministre u Vladi Federacije BiH. To je jedina odredba koja definira tu situaciju“, izjavio je za FTV Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U Vladi FBiH sada postoje tri neformalna bloka. Na jednoj je strani sedam SDP-ovih ministara i premijer, na drugoj su četiri ministra iz SDA, a na trećoj grupa ministara okupljena oko Jerke Ivankovića Lijanovića bez kojeg bi bilo nemoguće donijeti ikakvu odluku.

Upravo u toj situaciji ministar Lijanović bi mogao igrati ključnu ulogu. Za svaku odluku Vlade FBiH, kada su svi ministri prisutni, potrebno je 9 glasova. U posljednje vrijeme, Ante Krajina je pratio glasanje SDP-ovih ministara koji su mu obećali poziciju direktora Fondacije za održivi razvitak OdRaz.

Stoga je smjena Ante Krajine vrlo bitna za ministre okupljene oko ministra Ivankovića Lijanovića. U Vladi FBiH odlaskom Krajine ponovo je nastala pat pozicija, a Ivanković Lijanović bi, upravo, u toj situaciji mogao imati ključnu ulogu, priključujući se SDP-ovim na jednoj, odnosno, SDA-ovim ministrima na drugoj strani, javlja FTV.

> Nikšić: Neću dozvoliti da zbog bahatosti Budimira dođe u pitanje isplata mirovina, plaća, poticaja…

Povodom jučerašnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra financija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je priopćenje za javnost, u kojem je istakao da Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplicira političke procese u Federaciji BiH.

nerminniksic

„Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u prosincu 2012. godine, a koji je tada odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH. Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realizacijom svojih prijetnji. Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudaca Ustavnog suda FBiH“, istakao je Nikšić.

On je naveo da će današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH biti dodatno zakomplicirana i to, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne interesiraju.

„Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja kaosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način. Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate mirovina, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz proračuna FBiH što je u stvari njegov krajnji cilj, a što se može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra financija koji je, prema Zakonu o izvršenju proračuna, jedan od potpisnika svih transfera iz Proračuna FBiH. Očito se čekalo da, ukoliko kaos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog proračuna i aranžmana sa MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja financijskih tokova u Federaciji BiH. Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad osobnog“, navedeno je u priopćenju premijera FBiH Nermina Nikšića. (Klix.ba)

HSPF.info

Komentari

komentara