Bin Ladenovi dokumenti otkrili nove mete Al Qaidinih napada

Bin Ladenovi dokumenti otkrili nove mete Al Qaidinih napadaSAD intenzivno istražuje koji su sljedeći ciljevi terorističke grupe Al Qaide. Nove mete traže se na temelju gomile dokumenata pronađenih u skloništu ubijenog šefa Al Qaide Bin Ladena, piše Newsok.


 

Materijali pišu o načinu na koji Al Qaida funkcionira, kako određuje buduće mete i planira napade.

 

Nove informacije su rezultat petotjednog rada CIA-inih analista, računalnih stručnjaka i prevoditelja koji su do sada završili 95 posto posla. Završena analiza pronađenih materijala očekuje se da će biti gotova sredinom lipnja.

 

Članovi Al Qauide diljem svijeta sada se znoje, a glavešine odgađaju svoje planove i pitaju se jesu li baš oni nova meta američkih specijalaca. Za to su ‘krivi’ pripadnici Navy Sealsa koji su rukom pisani dokument, pet računala i 10 hard diskova uzeli iz skolništa Bin Ladena.

Kopije materijala podijeljene su raznim agencijama, od FBI-ja do Obrambene agencije koje spremaju detaljnu i opsežnu analizu. Materijal je sada klasificiran i limitiran je broj ljudi kojima je dostupan.

 

U Bin Ladenovim dokumentima nije pronađeno ništa što bi upućivalo na konkretan predstojeći napad. U dijelovima dokumenta Bin Laden savjetuje pripadnicima terorističke grupe da ciljevi napada budu od manjih američkih gradova pa do velikih prometnih sjecišta, od američkih ambasada pa do tankera nafte.

 

SAD je o novim saznanjima brifirala Veliku Britaniju, Njemačku i druge države Europe kako bi se što je više moguće ojačala borba protiv terorizma. SAD je također određene podatke podijelila i s Pakistanom.

Komentari

komentara