Boris Tadić i Bakir Izetbegović u Beogradu potpisuju sporazum o Islamskoj zajednici

 

Sporazum o jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Srbiji bit će potpisan u srijedu u Beogradu, saznaje Danas. Prvi će potpisati predsjednik Srbije Boris Tadić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.


 

 

Zatim bi sporazum trebali potpisati i vjerski poglavari Turske i BiH – Mehmed Gormez i Mustafa ef. Cerić, a nakon toga bi sporazum trebao biti ponuđen sukobljenim čelnim predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice Srbije – muftiji Muameru Zukorliću i reisu-l-ulemi Ademu Zilkiću, po principu „uzmi ili ostavi“.

 

Sporazum ima 15 točaka, a njime je predviđeno da će konstituiranje novih tijela Islamske zajednice nadgledati 6-člano povjerenstvo koju će sačinjavati po dva predstavnika Zukorlićeve i Zilkićeve islamske zajednice i po jedan predstavnik islamskih zajednica Turske i BiH, čime će biti isključeno svako preglasavanje.

 

Kao najznačajnije odrednice sporazuma ističu se da će dvojici sadašnjih vjerskih poglavara – muftiji Muameru Zukorliću i reisu-l-ulemi Ademu Zilkiću, i njihovim najbližim suradnicima, biti zabranjeno da se kandidiraju na čelne funkcije u jedinstvenoj islamskoj zajednici, da im se zabranjuje političko djelovanje, agitiranje za političke stranke, politički skupovi u džamijama i da će IZ u Srbiji morati da poštuje integritet i suverenitet države Srbije i njezine zakone. Vrhovno tijelo jedinstvene IZ – Rijaset, bit će u Beogradu.

 

Priče da bi u budućoj IZ u Srbiji muftijske funkcije trebali zadržati Muamer Zukorlić i Muhamed Jusufspahić, da se reisu Zilkiću sprema umirovljenje i da bi Zukorlić naredne godine mogao postati vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, samo su špekulacije.

 

Najrealnije je da Zukorlić i Zilkić u novoj hijerarhiji islamske zajednice najviše što mogu dobiti je funkcija glavnog imama.

 

Zanimljivo je da se bh. muslimanski vrhovni poglavar Mustafa Cerić na ovaj način distancirao od muftije Zukorlića.

 

Od ranije je poznato da reis Cerić pretendira na mjesto muftije Europskog islamskog centra i da je glas iz Srbije trebao pretegnuti na njegovu, a ne na stranu turskog kandidata.

 

Islamska zajednica na čijem čelu je muftija Zukorlić trebala je biti jezičak na toj vagi. Ne može ostati neprimijećeno da je neki kompromis oko titule europskog muftije ipak pronađen.

 

Također, od ranije se zna da „sandžački muftija i cijele Srbije“ ne uživa blagonaklonosti većine muftija u BiH.

 

Stvaranje jedinstvene islamske zajednice u Srbiji trebalo bi dovesti do spuštanja tenzija i stabilizacije odnosa unutar bošnjačkog korpusa u Sandžaku, gdje živi najviše Bošnjaka.

 

S druge strane, ukinut će se duplikati u ustanovama i institucijama islamske zajednice. Pod istim krovom radit će jedna Medresa (srednja vjerska škola), Fakultet za islamske znanosti, vrtići, džamije i vakufska imovina.

 

Do sada su obje islamske zajednice imale svaka svoju medresu, Fakultet za islamsku znanosti (za islamske studije), vrtiće, džamije pod svojom kontrolom i vakufsku imovinu.

 

U takvom objedinjavanju, nepoznanica ostaje sudbina Internacionalnog sveučilišta, za koji njegov predsjednik muftija Muamer Zukorlić od početka tvrdi da je zadužbina (vakuf). (Nezavisne novine)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara