Boris Tadić okuplja Demokratski front

Boris-Tadić-mlad-grad-Sremska-MitrovicaPočasni predsjednik Demokratske stranke (DS), bivši lider demokrata i predsjednik Srbije Boris Tadić odlučio je predvoditi Demokratski front na predstojećim izvanrednim paramentarnim izborima.

Tadić će u novoformiranoj političkoj opciji predvoditi dio Demokratske stranke (DS), a s njim će biti „Zajedno za Srbiju“ Dušana Petrovića i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Kako su prenijeli beogradski mediji, za ulazak u ovu koaliciju se pregovara s Liberalno demokratskom strankom (LDP). Iz LDP-a, čiji je lider Čedomir Jovanović, za sada nisu mogli potvrditi da se pregovara o ulasku u ovaj politički blok.

Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš je u izjavi za agenciju Anadolija rekao da je ta stranka spremna sudjelovati u jednoj velikoj koaliciji građanskih i regionalnih stranaka koja bi, kako je rekao, bila „protuteža“ trenutnoj vladajućoj strukturi u Srbiji.

„U Srbiji u ovom trenutku ne postoji konsolidirana politička snaga građanskog lijevog centra, politička snaga koja prihvaća regionalizaciju i decentralizaciju države kao model ponašanja koji bi uveo lustraciju kao neophodnost europskim integracijama“, izjavio je Kostreš najavivši da će socijaldemokrati Vojvodine odluku o ulasku u ovu koaliciju donijeti u četvrtak.

On je istaknuo da bi ta koalicija bila spremna na brži i transparentniji rad na europskim intregacijma nego što je to do sada radila vladajuća koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS).

Kostreš je rekao da će ova koalicija biti formirana ukoliko Boris Tadić napravi svoju stranku, odnosno okupi ljude iz DS-a pa poslije krene razgovarati na istu temu. Prema njegovim riječima, u tu koaliciju su dobrodošle LDP kao i stranke manjina, ali se konačna ocjena može dati nakon zvaničnog početka pregovora.

Boris Tadić na nedavnoj sjednici Glavnog odbora DS-a nije uspio da dobije većinsku podršku kako bi ponovo bio izabran za lidera demokrata. Tadić je izjavio da DS sa Draganom Đilasom neće podržati na lokalnim izborima u Beogradu.

Vlada Srbije je danas utvrdila prijedlog o raspuštanju Narodne skupštine i zakazivanju izvanrednih parlamentarnih izbora i prijedlog dostavila predsjedniku države Tomislavu Nikoliću. Iz Ureda predsjednika Srbije je najavljeno da će sutra biti raspuštena Narodna skupština Srbije i službeno biti raspisani izbori. Očekuje se da će se održati kad i lokalni u Beogradu, 16. ožujka.

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji na kojima će se birati 250 narodnih poslanika, koliko broji saziv srbijanskog parlamenta (Narodna skupština), bit će deseti od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine. Izborna kampanja bi trebala početi 4. veljače, prva sjednica Skupštine mora se održati najkasnije mjesec dana nakon objave konačnih rezultata, a vlada se mora sastaviti u roku od tri mjeseca.

HSPF.info

Komentari

komentara