Bosna i Hercegovina preuzima predsjedanje Vijećem Europe

vijeceeuropeBosna i Hercegovina će danas na sjednici ministara vanjskih poslova od Belgije preuzeti šestomjesečno predsjedanje Vijećem Evrope.

Primopredaja će se obaviti u Bruxellesu na 125. sjednici Vijeća Evrope, na kojoj će se okupiti ministri vanjskih poslova 47 zemalja članica ove međunarodne organizacije, prenijela je Fena.

Sankcije BiH

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prezentirat će prioritete svoje zemlje tijekom sljedećeg šestomjesečnog predsjedanja.

Istovremeno, odlazeći predsjedatelj Didier Reynders predstavit će sve osobe koje su sudjelovale u belgijskom predsjedanju.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, zemlje koja trenutno predsjeda OSCE-om, istaknuo je da sada dvije zemlje regije predsjedaju važnim organizacijama što otvara niz mogućnosti za dodatnu suradnju.

Inače, u sjeni ovog značajnog događaja BiH su prijetile sankcije Komiteta Vijeća Europe za ocjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma zbog nedorečenosti u izmjenama Kaznenog zakona BiH, koje se odnose na borbu protiv financiranja terorizma i pranja novca (Manival).

BiH je mogla biti dovedena u situaciju da postane predsjedateljica Vijećem Europe, čiji jedan od komiteta prijeti da će je staviti na neslavni popis nekooperativnih država u svijetu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ipak je jučer po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH nakon što je to prošlog tjedna učinio i Zastupnički dom, što bi u konačnici trebalo zadovoljiti Manival.

Kredibilan partner

Crnadak je nedavno nakon sastanka sa glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom izjavio da je sve spremno da BiH počne s predsjedanjem Vijećem Evrope.

“Meni je izuzetno drago što mi nismo morali govoriti da su pripreme za bosanskohercegovačko predsjedanje Vijećem Europe bile dobre i uspješne, nego da smo to čuli od naših partnera i gospodina Jaglanda“, rekao je Crnadak i dodao da mnogi smatraju da je riječ o najznačajnijem međunarodnom događaju za BiH od rata.

Naglasio je da će predsjedanje Vijećem Europe dati šansu BiH da se pokaže kao kredibilan partner i da će joj pomoći na putu europskih integracija.

Izvor: Agencije

Komentari

komentara