Brijuni: Sastanak o riješavanju otvorenih pitanja u regiji

Na neformalnom trilateralnom sastanku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije održanom danas na Brijunima predsjednici su razgovarali o nastavku procesa pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja između tri države, o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Europsku uniju,


te o potrebi zajedničkog definiranja regionalne mreže infrastrukturnih sustava i njihovog kandidiranja, kao regionalnih projekata za fondove EU.
Predsjednici su odlučni nastaviti politiku pomirenja, i rješavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja (pitanje nestalih, sukcesija, imovinsko-pravna pitanja, granice i drugo) koja su nastala kao posljedica raspada bivše zajedničke države. Podržavaju napore svojih vlada da uspostave suradnju, te da pregovorima, u duhu dobrosusjedskih odnosa, rješavaju probleme. Posebno su razgovarali o suradnji u području sigurnosti i pravosuđa, podržavajući sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužiteljstava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, ugovore o izručenju, kao i sve bolju suradnju policija i odvjetnika u predistražnim postupcima.

Predsjednici pozivaju nadležna državna tijela u svojim zemljama da nastave s postignutom dinamikom dogovora i suradnje, te stvore zakonske uvjete za cjelovito rješavanje svih pravosudnih pitanja u uzajamnom povjerenju i suradnji. Posebno je istaknuta važnost suradnje na pitanjima progona organiziranog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem osnovnih načela međunarodnog prava.

Predsjednici su ponovili snažnu podršku procesu povratka izbjeglica i interno raseljenih, kao i održavanju Međunarodne donatorske konferencije koja bi pomogla rješavanje problema stambenog zbrinjavanja izbjeglih.

Predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije su se posebno osvrnuli i na budućnost zemalja regije kao punopravnih članica Europske unije. Završetak pristupnih pregovora Republike Hrvatske dokaz je kredibiliteta i vitalnosti politike proširenja, te snažan signal zemljama u regiji da nastave reforme i prilagodbu standardima Europske unije. Kao buduća punopravna članica, ali i kao najbliža susjedna država, Republika Hrvatska spremna je Bosni i Hercegovini i Srbiji pružiti svu političku i tehničku pomoć i podršku u procesu pregovora i integracija u Uniju. Princip solidarnosti i uzajamne podrške jest osnovni princip na kojemu tri zemlje žele graditi zajedničku europsku budućnost.

Predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije razgovarali su i o posticanju razvoja nužne infrastrukture u regiji, kao temeljnog preduvjeta daljeg razvoja gospodarskih odnosa i rasta gospodarstva općenito. Predsjednici su se usuglasili da je potreban zajednički institucionalni fokus na razvoj infrastrukture, te zato pozivaju svoje vlade da imenuju stalno međudržavno vijeće sa zadaćom harmoniziranja aktivnosti tri države u području izgradnje infrastrukture.

Predsjednici, u području transporta, predlažu svojim vladama planiranje regionalne mreže autocesta, brzih cesta, željezničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rijekama Savi i Dunavu. Predsjednici očekuju da bi ovakva inicijativa doprinijela razvoju dobrosusjedstva u regiji, definiranju transportne i politike u zajedničkim interesima, rješavanju transportne izoliranosti prostora regije i jadranskih luka, kao i ukupnom rastu konkurentnosti svih zemalja regije.

Radi neometanog i ubrzanog protoka ljudi i robe, predsjednici su predložili da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja graničnih prijelaza, kako međusobno, tako i prema zemljama EU.
Predsjednici su dogovorili nastavak neformalnih i formalnih susreta ove trilaterale, kako bi dali dodatni podsticaj i pružili potpunu podršku daljoj suradnji Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Komentari

komentara