Broj Hrvata u BiH 500 000

Broj Hrvata u BiH 500 000Prema procjeni Agencije za statistiku BiH, godine 2010. u BiH je bilo 3,843.000 stanovnika. Prema podacima biskupskih ordinarijata (župnih ureda), na kraju 2010. godine u BiH je bilo 443.013 katolika.


 

Ovom broju katolika treba dodati još 40.000 do 60.000 Hrvata (više od 10% od pretpostavljenoga broja Hrvata) koji ili nisu katolici ili nisu u kontaktu sa župnim uredima. Tako se, opravdano, broj Hrvata u BiH može zaokružiti na oko 500.000. Pretpostavljenih 500.000 Hrvata na pretpostavljeni broj stanovnika iznosi oko 13% ukupnoga stanovništva, navodi biskup, vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić u svom istraživanju o demografskom stanju i procesima katolika u Bosni i Hercegovini od 1996. do 2010. godine.

Izvori podataka koje je koristio biskup Vukšić su: Biskupski ordinarijati: Sarajevo, Mostar, Banja Luka; Biskupska konferencija BiH; Agencija za statistiku BiH, Sarajevo; Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH; Caritas BK BiH.

Ako se “crkveni popis” usporedi s popisom pučanstva iz 1991. godine, prema kojem je u BiH bilo 768.852 Hrvata ili 17 posto, onda je ovo svakako alarmantan signal da se nešto žurno mora učiniti kako Hrvati ne bi potpuno nestali iz BiH. Svakako, ovo je i najveće upozorenje i međunarodnoj zajednici i domaćim političarima koji snose velik dio odgovornosti za ovakve poražavajuće brojke. Još je opasnije ukoliko se nešto žurno ne učini u zaustavljanju daljnjeg negativnog trenda.

 

Analitičari smatraju kako je glavni uzrok “curenja Hrvata” neriješeno nacionalno pitanje. U mnogo čemu Hrvati sve više u vlastitoj domovini postaju podstanari, a mediji koriste svaku prigodu da ih optuže ili međusobno posvađaju. Izbornim zakonom su izigrani te više ne mogu ni birati svoje predstavnike. Kada se tome pridoda teška gospodarska situacija, onda mnogima ne preostaje ništa drugo nego spakirati kovčege. Nažalost, sve je dulja kolona onih koji odlaze. Je li ovo trenutak da se konačno kaže “dosta”!? (Večernji list)

 

hspf.info

Komentari

komentara