Brojne osude terorističkog napada u Sarajevu, Inzko šokiran

 

Nakon jučerašnjeg napada na američko Veleposlanstvo u Sarajevu stigle su osude iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta.


 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio teroristički napad na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, ocijenivši da moguće sigurnosne prijetnje i informacije o radikalnim grupama treba najozbiljnije shvatiti i preventivno djelovati, a ne minimizirati i stvarati pogrešnu predstavu u javnosti, piše Srna.

 

Dodik je apelirao da nadležni organi i institucije što prije utvrde sve okolnosti, pozadinu i organizatore ovog bezumnog terorističkog čina.

 

Predsjedništvo BiH osudilo napad na veleposlanstvo SAD-a

 

Iako nisu direktno naglasili da BiH kreće u borbu protiv terorizma, Željko Komšić i Bakir Izetbegović sinoć su na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH najavili su da će dati punu podršku za izmjenu zakona i donošenje mjera kako bi se povećala razina sigurnosti u BiH.

 

Sjednici su prisustvovali Željko Komšić i Bakir Izetbegović, kao i predstavnici organa sigurnosti BiH, FBiH i Kantona Sarajevo. “Ovaj čin danas jeste terorizam, i u razgovoru s američkim veleposlanstvom Moonom sam tu tvrdnju i iznio”, kazao je Željko Komšić na sinošnjoj konferenciji za novinare, ocijenivši kako su organi sigurnosti BiH i FBiH odradili odličan posao, te da je cijela akcija rađena u sladu sa zakonom.

 

Komšić je istaknuo kako BiH nije teroristička zemlja, te da je sposobna zaštiti živote američkih državljana jednako kao što je sposobna zaštititi živote vlastitih građana. “Svjedoci ste događanja u nekim daleko razvijenim zemljama, nego što je BiH, da je bilo daleko krvavijih napada, ali ovo nam je zapravo svima pouka da se ovo može dogoditi i da jednostavno ne treba bježati od tog problema.

 

Oba člana Predsjedništva BiH su istaknuli da sigurnosno-policijske agencije u BIH imaju punu podršku za ono što će predložiti kao eventualno jedan cijeli set mjera, počev od primjene zakona pa do materijalnog osiguranja jedinica i institucija kojima one rukovode kako bi i borba protiv terorizma i generalno kriminala bila što efikasnija.

 

Dubravko Čampara, tužitelj Tužiteljstva BiH, kazao je da je napadač na sebi imao i dvije ručne bombe, a  zbog operativnih stvari nije mogao govoriti o tome koliko je sudionika.

 

Kako je pojasnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, treći član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije mogao prisustvovati sinošnjoj sjednici iz zdravstvenih razloga i u Banja Luci, ali da je upoznat sa situacijom i odlukama te da daje punu potporu radu Predsjedništva.

 

Špirić: Ukinuti političku podršku koja pogoduje razvoju terorizma

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najoštrije je osudio teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, izražavajući očekivanje da će svi detalji i okolnosti u vezi s ovim napadom biti razotkriveni.

 

Špirić je istaknuo da ovaj napad mora biti poziv za sve sigurnosne i pravosudne strukture u zemlji da se odlučno obračunaju s terorizmom, kao i opomena pojedincima iz političkog i javnog života da krajnje ozbiljno shvate kredibilne informacije o mogućim terorističkim prijetnjama.

 

“Više puta sam upozoravao da BiH ima sve preduvjete za pojavu aktivnosti terorista. Taj problem neće nestati ako ga budemo gurali pod tepih, već se s njim moramo suočiti iskreno, a ne samo deklarativno. Riješit ćemo ga ako se ukine politička podrška koja pogoduje razvoju te pojave”, naveo je Špirić, ukazujući da jučerašnji slučaj predstavlja ozbiljnu opomenu s kakvim se opasnostima BiH suočava. Predsjedavajući Špirić je iskazao solidarnost s osobljem Veleposlanstva SAD-a i uvjerenje da ovaj nemili događaj neće imati negativne implikacije po odnose dvije prijateljske zemlje. Također je poželio brz oporavak policijskom službeniku koji je ranjen u jučerašnjem terorističkom aktu na Američko Veleposlanstvo, priopćeno je iz Ureda Vijeća ministara.

 

Budimir: BiH  mora poduzeti sve napore kako bi se terorizam suzbio

 

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir najoštrije je osudio napad na Američko Veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

 

“Riječ je o terorističkom činu koji je još jedan od primjera porasta terorističkog djelovanja u svijetu, te država BiH kao i svaka demokratska država mora poduzeti sve napore kako bi se terorizam suzbio”, rekao je Budimir.

 

Istakao je kako je SAD veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te pružio potporu u ime Federacije BiH, uz uvjerenje kako će današnji suludi čin još jače potaknuti saradnju SAD-a i BiH po pitanju suzbijanja terorizma i jačanja svjetske sigurnosti, priopćeno je iz kabineta Živka Budimira.

 

HDZ BiH osudio teroristički čin

 

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najoštrije osuđuje teroristički čin koji se dogodio danas u poslijepodnevnim satima u Sarajevu.

 

HDZ BiH najoštrije osuđuje napad na zgradu veleposlanstva SAD u BiH u Sarajevu koji predstavlja napad na sigurnost građana u Sarajevu kao i na mir u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Pozivamo sve nadležne sigurnosne službe u BiH da poduzmu sve zakonom dopuštene mjere na otkrivanju i lišavanju slobode lica odgovornih za ovaj teški teroristički čin, te poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi osujetili potencijalne terorističke napade.

 

Sorensen: Pozivamo na punu suradnju u vezi istrage koja je u tijeku

 

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a veleposlanik Peter Sorensen je u petak osudio napad na Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu.

 

Pohvalio je istovremeno lokalnu policiju, uključujući odgovorne za sigurnost veleposlanstva, zbog brzog i profesionalnog odgovora.

 

“Europska unija, uključujući Policijsku misiju EU-a u Bosni i Hercegovini, EUFOR i Delegaciju EU/Ured specijalnog predstavnika EU-a, pažljivo prati situaciju te je u kontaktu i koordinaciji s našim lokalnim i međunarodnim partnerima. Pozivamo na punu saradnju u vezi istrage koja je u tijeku”, navedeno je u priopćenju Ureda specijalnog predstavnika u BiH.

 

Inzko: Šokiran sam napadom na veleposlanstvo SAD-a

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najoštrije je osudio jučerašnji napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, istaknuvši da je šokiran činjenicom da se nešto tako može dogoditi.

 

“Ja sam šokiran da se nešto tako može dogoditi, izražavam solidarnost sa Amerikancima i želim brz oporavak svima koji su ranjeni”, rekao je Inzko u telefonskoj izjavi Srni.

 

On je dodao da OHR podržava sigurnosne snage u njihovim nastojanjima da se otkriju svi detalji napada, a kako bi na vidjelo izašla istina o počiniteljima i eventualnom organizatoru.

 

Na pitanje zašto u službenom priopćenju OHR-a napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu nije okvalificiran kao teroristički, već kao incident koji ne odražava pravo stanje u BiH, Inzko je istaknuo da je potrebno sačekati završetak istrage i sudski epilog i ovoga i drugih slučajeva, poput napada u Bugojnu.

 

“Mi ćemo se priključiti zaključcima suda”, rekao je Inzko. (fena/srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara