Burno i u RH: Josipović zatražio Jandrokovićevu smjenu

Ivo Josipović od Jadranke Kosor zatražio je smjenu ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, čime se afera oko izbora novih veleposlanika sasvim zahuktala! Jandroković je, naime, Josipoviću poslao popis predloženih veleposlanika što, kaže predsjednik, nije u skladu s njegovim ovlastima.

 


“Prijedlog veleposlanika prema Ustavu podnosi Vlada, uz prethodno mišljenje nadležnog saborskog odbora, a ne ministar vanjskih poslova. Ovo što je podnio ministar Jandroković, to je ništa. Taj popis mu mogu samo vratiti, ne znam što da kažem. To je kvazi prijedlog”, kaže Josipović.

Jandrokovića treba smijeniti!

Predsjednik, koji u zadnje vrijeme sve češće zaoštrava retoriku prema vladajućem HDZ-u, poručio je da se Jandroković ponio nedopustivo i da bi trebao snositi političku odgovornost za svoj postupak. “Nadam se da ovo što je ministar učinio nije politika ove Vlade i premijerke Jadranke Kosor”, kaže Josipović.

Na direktan novinarski upit smatra li da bi Jandrokovića trebalo smijeniti, Josipović odgovara pozitivno. “Mislim da bi smjena trebala biti normalna stvar za ministra koji ne poštuje ni proceduru, ni instituciju predsjednika, i koji u javnost iznosi neistine”, kaže Josipović.

Jandroković optužio Josipovića da želi veleposlanstva namjestiti SDP-ovcima

Naime, Jandroković je predsjednika optužio da oteže s imenovanjem veleposlanika. Josipović odgovara da to nije istina, te podsjeća kako mu je Jandroković poslao prijedlog pred samu ljetnu stanku Sabora, a nove veleposlanike bez saborske odluke nije moguće potvrditi.

Jandroković je također u trećem Dnevniku HTV-a urednika Mislava Togonala žestoko nasrnuo na predsjednika prozvavši ga da želi namjestiti SDP-ove veleposlanike dođu li oni na vlast, i to ne prema stručnosti već prema političkoj podobnosti.

Kao “argument” naveo je koalicijsku Vladu Ivice Račana koja je imenovala Ivana Grdešića za veleposlanika u SAD-u. Togonal ga je podsjetio kako je Grdešić ipak stručnjak no nije ga priupitao što je s nizom veleposlanika koje je postavila HDZ-ova Vlada, a koji su okaljali ugled Republike Hrvatske u stranim zemljama. Počevši od veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović u Washingtonu, njezinog prethodnika Nevena Jurice do Jovana Vejnovića u Libiji.

Jandroković: Ne znam tko savjetuje predsjednika

Jandrokovićev odgovor na Josipovićeve kritike nije trebalo dugo čekati. “Nisam pogriješio niti za milimetar”, odlučno je poručio ministar vanjskih poslova u razgovoru s novinarima uoči sjednice Vlade.

“Ne znam tko savjetuje predsjednika, ali ja sam uvjeren da sam postupio po proceduri, što ću tijekom dana i elaborirati”, izjavio je Jandroković.

Novinare je zanimalo kako šef diplomacija doživljava Josipovićev zahtjev da ga se smijeni: “Doživljavam to kao skretanje sa suštine problema. Radi se o listi karijernih diplomata, dakle moja se smjena traži u nedostatku dokaza”.

 

 

index.hr / hspf.info

Komentari

komentara