Čavara: Oni koje je neustavna vlast imenovala u javna poduzeća nemaju naše povjerenje

cavara-nova-vlada-ce-razmotriti-materijale-o-budzetu-za-2015_1427825491Šef izvršne vlasti u FBiH i predsjednik Federacije Marinko Čavara nakon izbora nove Federalne vlade ocijenio je kako je ovim činom struktura vlasti vraćena u ustavne i zakonske okvire.

– U protekle četiri godine imali smo neustavno formiranu vlast, pa ćemo posljedice toga osjećati dugo, jer je narušeno povjerenje koje trebamo graditi između naroda u FBiH, rekao je Čavara u intervjuu za Avaz. Prema njegovim riječima, činjenica je da je izvršna vlast na ovakav način mogla biti formirana mnogo ranije.

– Do ove situacije su nas dovele određene komplikacije nakon izbora i razne kombinacije kako da netko ostvari svoje maksimalističke ciljeve. Oni koji su insistirali na tome da i Vijeće ministara i Vlada FBiH budu izabrani isti dan te isti sat jasno su pokazali kako sve ovo vodi ka nepovjerenju. To ne može voditi do boljeg rezultata, jer ako nema povjerenja, teško možemo bilo što dogovoriti. Mnogo je bilo neozbiljnosti u ovom ukupnom procesu, rekao je Čavara.

Komentirajući može li se u takvim okolnostima očekivati dobar rad Vlade FBiH, Čavara ističe kako je kada je izabran za predsjednika FBiH, rekao da, ukoliko se “budemo vraćali i podsjećali na sva neprijateljstva, teško ćemo napraviti bilo što novo”.

– Nažalost, na ovim prostorima bio je rat, neki su bili na suprotnim stranama. Sada smo u različitim političkim strankama koje imaju različita politička opredjeljenja, sve to treba uvažiti i složiti, naglasio je on.

Dok HDZ-a traži nova imenovanja u javnim poduzećima, iz DF-a dolaze stavovi da postojeće direktora treba pustiti do kraja mandata, komentirajući kako posložiti dva suprotna stava, Čavara naglašava kako ne vjeruje da bi se itko iz DF-a ili bilo koje političke stranke “mogao dalje zalagati da sve ovo neustavno i nezakonito dalje funkcionira”.

– Sve one osobe koje su imenovane i koje su izgubile povjerenje, koje je postavila jedna politika, nemaju naše povjerenje. Kako ćemo nositi odgovornost za ono što radimo kada nam sve izvršne pozicije obnaša netko tko vodi drugu politiku? Prvenstveno moramo vratiti odgovornost i prava na jedno mjesto, kazao je Čavara. Dodao je da se treba okrenuti stvarnim problemima kojih je previše.

– Ima mnogo nelogičnih zakona koji su doneseni. Moramo stvoriti pravni sustav koji će osigurati jaču borbu protiv kriminala i korupcije, jer ako nam korupcija i kriminal zahvate pravosudne institucije, onda ćemo tek biti u problemu, kazao je predsjednik Federacije Marinko Čavara.

Hspf.info/HMS

Komentari

komentara