Čelnici eurozone rješavaju krizu

Čelnici eurozone rješavaju krizuOdržavaju se summiti čelnika članica EU-a i zemalja eurozone. Prvo se sastaju čelnici svih 27 članica EU-a, a poslijepodne samo čelnici 17 članica eurozone.


 

 

 

Oni bi trebali donijeti političke odluke i smjernice o rješavanju dužničke krize, što ne isključuje mogućnost da će i nakon toga summita trebati razraditi neke pojedinosti na ministarskoj razini.

Danas pripremamo odluke za srijedu, izjavila je po dolasku na summmit njemačka kancelarka Angela Merkel te dodala da je riječ o tehnički vrlo zahtjevnim pregovorima i da zato danas ne treba očekivati nikakve odluke.

Tri su glavna pitanja na koja se očekuje odgovor od europskih čelnika – jačanje kreditnih sposobnnosti Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), dokapitalizacija banaka te uloga privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj. 

Prema diplomatskim izvorima glavni kamen spoticanja su razlike između Njemačke i Francuske o tome kako ojačati zaštitnu moć EFSF-a. Taj fond raspolaže s 440 milijardi eura jamstava država članica eurozone na temelju kojih se on može zaduživati na financijskim tržištima po povoljnim kamatama jer ima najviši kreditni rejting i onda taj novac posuđivati zemljama u poteškoćama, poput Portugala ili Irske.

Traži se način kako povećati zaštitnu moć toga fonda i više od 440 milijardi eura jer to ne bi bilo dovoljno u slučaju da se Španjolska ili Italija obrate za pomoć. Rješenje se ne vidi u novim jamstvima članica za još veće iznose, nego u tome da se tih 440 milijardi iskoristi kao poluga kako bi Fond imao veću učinkovitost i tako spriječio daljnje širenje dužničke krize

Komentari

komentara