Cerić: Nijedan musliman se ne može nikad odreći šerijata, jer onda izlazi iz vjere

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu jučer je počeo dvodnevni kolokvij o temi “Islamska scena u Bosni i Hercegovini”, čiji je inicijator reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je održao i uvodnu riječ.


Skup su zajednički organizirali Udruženje ilmije Islamske zajednice BiH i Fondacija Konrad Adenauer.
Cilj kolokvija je da se službenici u državnim službama sigurnosti, pravosuđu i tužiteljstvu, medijski djelatnici kao i diplomati u BiH informiraju o pojavama alternativnih islamskih učenja i islamske prakse koje se posljednjih godina sreću u BiH, tako da je skup počeo predavanjem prof. dr. Enesa Karića s FIN-a o reformatorskim pokretima i radikalnim grupama u muslimanskoj povijesti, a prof. Muhamed Jusić iz IZ BiH nastavio je predavanjem o temi “Islamistički pokreti u XX. stoljeću i njihovo postojanje u BiH”.

Nakon ovoga uslijedila je diskusija u radikalnim muslimanskim grupama u BiH, a reis Cerić se dodirnuo i sekularnosti modernih država, iako je tema “Religija i politika u sekularnom društvu” na dnevnom redu tek sutra:

“Bili smo svjedoci agresivnog ateizma, kada je država pokušavala da zatre sva prava vjernika”, rekao je Cerić za vrijeme diskusije, dodavši da je najidealniji oblik sekularizma onakav kakav je zastupljen u Turskoj: “Sad su napredna zemlja, zato što su rušili sekularizam. Turski sekularizam je usporediv samo sam sa sobom i ne bi se mogao svugdje primijeniti, ne bi se mogao primijeniti ni u svim muslimanskim državama. Nadam se da će Turci staviti patent na svoj sekularizam”.

Cerić je govorio i o šerijatskom pravu, rekavši da se nijedan musliman, bez obzira da li je liberalan ili konzervativan, nikad ne može odreći šerijata, jer bi to ujedno značilo da izlazi iz vjere.

U tom kontekstu, predstavnik Federalnog MUP-a koji je sudjelovao u radu kolokvija je pitao koji je onda način da se policija i sigurnosne službe bore protiv terorizma u BiH, kada pripadnici radikalnog islamskog pokreta – kakav je recimo Naser Palislamović, jedan od osumnjičenih za počinjeni teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine – ne priznaju zakone države BiH, nego samo Božje zakone.

Na to je prof. Mustafa Spahić sa Gazi Husrev-begove medrese rekao da se šerijat “izričito primjenjuje samo posebno”: “Primjena šerijata na univerzalne ljude je nemoguća, jer bi to predstavljalo negaciju slobode. Šerijat se primjenjuje samo na one koji hoće biti muslimani”.

Prof. Spahić je još rekao i da se ljudi moraju boriti i suprotstaviti nasilju i teroru, čak i ako on dolazi od naših najbližih.

“Nije dozvoljeno skrivanje terorista i ratnih zločinaca, kao što je to Srbija radila kad je riječ o Mladiću, a sada će još za to biti i nagrađena”, dodao je prof. Spahić.

Profesor FIN-a koji je svojim predavanjem otvorio današnji kolokvij, prof, dr. Enes Karić iskoristio je ovu priliku da kaže da je “veoma važno razvijati kulturu o tome što je doista Božje kod svećenstva i imama, a što je ljudsko. Moramo znati da je ophođenje s Kur’anom ljudsko, i zato svatko mora imati ljudsku odgovornost kako tumači vjeru”.

Prisutne je pozdravila i direktorica Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner koja je rekla da vjerske zajednice, posebno u multietničkim društvima kao što je to slučaj u BiH, trebaju se otvoriti za razgovor da bi doprinijele razumijevanju.

(DEPO/md)

 

Komentari

komentara