Clinton: SAD daju punu podršku multietničkoj BiH

 

Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare.


 

 

Hillary Clinton je kazala da SAD daju punu podršku multietničkoj BiH i da ostaju na tom putu. Napomenula je da joj je drago što je u Sarajevu sa Ashton jer je “bitno da SAD i EU pokažu jedinstven stav”.

 

“Mi vjerujemo da će vaša zemlja poslati članice EU i NATO. To će dati perspektivu mladim ljudima. Nemamo sumnje da BiH prilazi EU. Od mog zadnjeg posjeta BiH 2010. godine bilo je određenog napretka. Lokalni izbori su pokazali tu volju naroda. Bili su to korektni izbori. Ostvarena su prava raseljenih osoba. To su ključni elementi da BiH bude dio EU i NATO”, kazala je Clinton, javlja izvjestitelj AA.

 

Ona je zatražila od svih lidera u BiH da pronađu “zajedničko tlo” i rade u interesima države BiH.

 

“Prepreke koje su bile ispred ove države i prije dvije godine, još uvijek postoje. Postoje razlike po pitanju stranačkih odnosa koji koče napredak zemlje. Politički kompromis je vrlo teško izvesti, ali je to prijeko potrebno. Nadamo se da će kompromis pokazati da ste pravi i hrabri lideri. To trebate napraviti kako bi zemlja išla naprijed. Neprihvatljivo je da 17 godina nakon rata neki stavljaju pod znak pitanja teritorijalni integritet BiH. Taj diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava europsku integraciju. Daytonski sporazum se mora poštovati i sačuvati, i točka. Potrebne promjene se moraju napraviti i uski interesi nadvladati”, kazala je visoka dužnosnica.

 

Ta odgovornost, dodala je, ne pripada SAD-u, već liderima BiH.

 

“Vi morate napraviti tu budućnost i mi u SAD vas moramo podržati da krenete naprijed. Ponosni smo što imamo dobre odnose sa BiH. Zajedno smo radili. Želimo odati priznanje ljudima i koji su umrli. Ne smijemo nikada zaboraviti žrtve Srebrenice.

 

Moramo ostaviti neproduktivne razgovore poput razgovora o secesiji i ne smijemo negirati ono što se dogodilo tijekom rata”, dodala je Clinton, dodajući da BiH treba biti članica NATO-a i EU i da narodi BiH to podržavaju.

 

Clinton je ponovo naglasila da SAD želi da BiH bude multietnička i prosperitetna zemlja usidrena u EU i NATO-u.

 

Istaknula je da će se, ukoliko se riješe poznati preduvjeti, osobno založiti za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

 

Ako se uvjeti ispune u studenome, kazala je Clinton, ona će u prosincu osobno tražiti da se BiH odobri MAP.

 

Naglasila je da je Daytonski sporazum zaustavio rat, ali da su u budućnosti neophodne izmjene Ustava BiH. Potvrdila je da postoji kriza u zemlji, ali da se problemi moraju rješavati.

 

Catherine Ashton je napomenula da danas podcrtavamo zajedničku posvećenost budućnosti BiH.

 

“Želimo vidjeti stabilnu i prosperitetnu zemlju, koja će zauzeti mjesto u europskim i transatlantskim strukturama. Želim biti jasna, vaša budućnost je u EU. Vaša za perspektiva za EU je realna  i ima jednoglasnu podršku.  Politički lideri moraju poduzeti nešto da bi ta budućnost bila realna. Govorimo ono što velika većina građana ovdje želi. Važno je da se ide dalje od političkog rivalstva. U suprotnom ova zemlja će zaostati za zemljama u regiji”, kazala je Ashton.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se EU i SAD na podršci koju su pružale i nastavljaju pružati procesima unutarnjih i vanjskih integracija zemlje.

 

“Vaš današnji posjet je snažna potvrda duboke posvećenosti SAD i EU BiH, te činjenici da naša zemlja ostaje u fokusu vaš pažnje. SAD i zemlje  EU su investirale ogroman napor u uspostavljanju ogroman napor i sredstva u uspostavljanu mira u BiH”, kazao je Izetbegović


HSPF.info/AA

 

Komentari

komentara