Čović: Možda je vrijeme da se okrenemo neizravnom načinu izbora

dragan-covicPredstavnici Europske unije (EU) jučer su u Sarajevu, u vezi s implementacijom presude “Sejdić – Finci”, razgovarali s izaslanstvima Hrvatske demokratske zajednice BiH, Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost BiH.

Izaslanica povjerenika EU za proširenje Štefana Fulea Jana Šindelkova i posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen razgovarali su sa stranačkim predstavnicima koje su predvodili lideri stranaka Dragan Čović, Sulejman Tihić i Fahrudin Radončić.

Kako je izjavio Tihić, “SDA će i dalje sudjelovati u procesu i tragati za najboljim rješenjem za BiH, zajedno s drugim političkim subjektima. Razgovarali smo o tome kako doći do rješenja, ukloniti strahove da jedan narod bira drugome predstavnike u vlasti, posebno kada je u pitanju Predsjedništvo BiH. Razgovori nisu okončani i morat ćemo se još sastajati.”.

On je dodao i da je s Čovićem i Šindelkovom razmatrao “različite varijante”.

– Imamo do Nove godine rok da nađemo rješenje koje će biti prihvatljivo svima, ali i u skladu s presudom Suda u Strasbourgu, ističe Tihić.

Upitan je li pesimist ili optimist da će se dogovor postići do Nove godine, on odgovara da je “na sredini između pesimista i blagog optimista”.

– Ako želimo rješenje, možemo ga naći. Ako ne, ako netko želi to politizirati, onda od rješenja nema ništa, ocijenio je predsjednik SDA.

Za razliku od Tihića, Čović nije optimističan.

– Jesmo razgovarali o mnogo stvari. Bojim se da smo iscrpili ove modele izravnih izbora. Vrtjeli smo se oko varijanti sve ovo vrijeme, uvažavali zahtjeve jednih ili drugih. Na kraju smo tamo gdje smo i počeli – znamo što nećemo i dogovora još nema. Neki su spominjali i rokove. Mislim da smo mi davno probili sve rokove. Narednog tjedna će eksperti iz Bruxellesa ponovno doći u BiH. Uključit će se i pitanje Doma naroda. Ako smo iscrpili sve modele izravnih izbora, možda je vrijeme da se okrenemo neizravnom načinu izbora. U svakom slučaju, moramo dalje razgovarati, kaže Čović.

Ističe da ni on ni HDZ BiH neće dopustiti da jedan narod drugome bira predstavnike.

Čović dodaje kako smatra da SDP pričom o “crtanju karata”, čega nema, želi ubrati političke bodove.

Izvor: Poskok.info

Komentari

komentara