Čović: Vlada ne može uraditi ništa dobro za BiH dok u njoj ne bude predstavnika Hrvata

Čović: Vlada ne može uraditi ništa dobro za BiH dok u njoj ne bude predstavnika Hrvata Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ BiH Dragan Čović sastali su se danas u mostarskom hotelu ”Bevanda” gdje su razgovori o formiranju vlasti, a sastanku su bili nazočni i predstavnici Gradskih odbora SDA i HDZ-a BiH te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je tražio pomoć Tihića i Čovića jer je Mostar


 

već nekoliko godina, prema njegovim riječima, talac nesuglasica na relaciji SDA-HDZ BiH, prenosi dnevnik.ba.

Dogovor o formiranju vlasti u HNŽ postoji, međutim ukoliko se ne postigne dogovor o formiranju vlasti u SBŽ u petak ne će biti skupštine HNŽ niti će biti formirana vlast u toj županiji – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon razgovora s liderom SDA Sulejmanom Tihićem.

-Mi smo tražili napismeno da nam se potvrdi kako je sporno samo jedno ministarstvo u SBŽ-e, kulture, obrazovanja i sporta, međutim dobili smo nečiji popis želja kazao je Čović. On je precizirao da ukoliko ne bude dogovora oko formiranja vlasti u ove dvije županije ne će biti moguće postići dogovor ni o formiraniju Vijeća ministara.

Predsjednik SDA Tihić izrazio je nadu kako će se u idućim danima ipak postići dogovor oko vlasti u SBŽ te je dodao da nakon razgovora s Čovićem odlazi u Kantonalni odbor SDA kako bi pokušali riješiti nesuglasne unutar stranke o tome kojim stranačkim kadrovima će popuniti koja ministarska pozicija u HNŽ-u. Upitan hoće li biti preustroja tzv. Federalne vlade, Tihić je kazao za tim nema potrebe jer prema njemu vlada radi dobro.

– Ta vlada ne može uraditi ništa dobro za BiH dok u njoj ne bude predstavnika hrvatskog naroda-prokomentirao je Tihićevu ocjenu o radu vlade Dragan Čović. -Vidite i sami da sada imamo nered u BiH. Nikšić prijeti tužbom dopremijeru BiH Draganu Vrankiću, a isto postoje nesporazum federalnog i županijskih ministarstava obrazovanja. Sve dok po vertikali ne budemo imali vlast sastavljenu od istih stranaka koje imaju legitimitet naroda, ne će biti reda u ovoj državi kazao je Čović.

Komentari

komentara