Crne prognoze MMF: Gospodarstvo zemalja u razvoju na koljenima?!?

 

Svjetsko gospodarstvo je stupilo u novu, veoma opasnu fazu, kaže šef MMF-a za ekonomska pitanja Oliver Blanchard. Gospodarski rast u opadanju – rizik u porastu, na ovaj način je Međunarodni monetarni fond opisao najnovije stanje u svjetskom gospodarstvu. U MMF-u očekuju hitnu reakciju političara, a imaju i konkretne prijedloge.


 

 

Šef MMF-a za ekonomska pitanja Oliver Blanchard poslužio se vrlo jasnim riječima prilikom predstavljanja najnovije studije koju je napravila ova institucija: „Svjetsko gospodarstvo je stupilo u novu, veoma opasnu fazu. Globalni oporavak je osjetno oslabio, a rizik od nazadovanja je enormno porastao.“ On je rekao kako su sada potrebne jake, uvjerljive političke mjere kako bi se poboljšali izgledi za gospodarski rast i umanjili rizici.

 

Zemljotres i tsunami u Japanu, nemiri u zemljama izvoznicama nafte, dužnička kriza u zemljama eurozone, ogroman deficit u SAD-u – prema mišljenju MMF-a postoji čitav paket opasnih čimbenika koji ugrožavaju oporavak svjetske ekonomije i samim tim ne čine svijet sigurnijima. MMF je posebno zabrinut stanjem u eurozoni: „Ukoliko se dužnička kriza rubnih zemalja prebaci na ključne zemlje EU-a, globalno financijsko tržište bi moglo posrnuti.“

 

 

Prognoze sve lošije

 

 

Stoga nije ni čudo da je MMF korigirao svoje prognoze za ovu i sljedeću godinu, te su one sada lošije od prvobitnih: pretpostavlja se da će svjetska ekonomija u ovoj i sljedećoj godini u prosjeku imati gospodarski rast od 4%. U prvom dijelu ove godine stručnjaci MMF-a su prognozirali da bi gospodarski rast mogao biti 4,5%.

 

„Gospodarski rast od 4% i nije tako loš,“ rekao je Blanchard. No ono što zabrinjava je činjenica da je taj rast neuravnotežen. „Predviđamo da će zemlje u ubrzanom gospodarskom razvoju u 2011. godini imati gospodarski rast od 6,5% što je radostan podatak, ali u zemljama u razvoju očekujemo gospodarski rast od samo 1,6%,“ rekao je Blanchard.

 

 

Potrebna reakcija na tri polja

 

 

MMF je izrazio zabrinutost ovakvom neravnotežom i priopćio da bi to, ukoliko političke strukture nešto ne poduzmu, brzo moglo dovesti do jedne vrste začaranog kruga: „Mali gospodarski rast, rizici u proračunu, rizici u bankarskom sektoru bi vrlo brzo mogli dovesti do uzajamne interakcije i dodatnog pogoršanja,“ upozorio je Blanchard. Mali gospodarski rast otežava konsolidaciju proračuna, a konsolidacija proračuna sa svoje strane vodi slabom gospodarskom rastu. „Nizak gospodarski rast slabi bankarski sustav, a oslabljeni bankarski sustav odobrava manje kredita, što također vodi niskom gospodarskom rastu. Kratko rečeno: „Postoje jasni rizici koji govore da ekonomija ide prema nizbrdici.“

 

MMF smatra da bi političke elite trebale reagirati na tri polja kako bi se spriječio ovaj začarani krug: kao prvo brižljivo saniranje javnih dugova pri čemu politika štednje ne smije biti provođena tako brutalno da bi ugrozila razvoj i gospodarski rast. Kao drugo potrebno je jačanje bankarskog sustava koji bi generalno trebao biti baziran na više vlastitog kapitala, i kao treće potrebno je apelirati na SAD da smanje svoj enormni proračunski i trgovinski deficit. Kina je u tom smislu izrazito pohvaljena. (Dnevni avaz)

 

 

hspf.info

 

Komentari

komentara