CRO Demoskop: Josipoviću drugi mandat; referendum o ćirilici neizvjestan

ivo-josipovic1026Da se ovih dana održavaju predsjednički izbori, predsjednik Ivo Josipović osvojio bi drugi mandat već u prvom krugu, jer ga podržava gotovo 52 % ispitanika, pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop koje je za HRT provela agencija Promocija plus.

Najozbiljnija protukandidatkinja bila bi bivša HDZ-ova ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović. No, ona još nije potvrdila da se vraća u visoku politiku. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne skriva ambicije. No, u novoj izbornoj utrci s Ivom Josipovićem birači mu daju 10 posto glasova.

Provedeno je i istraživanje o referendumu o ćirilici.

Rezultati pokazuju da tek četvrtina ispitanih smatra da referendum treba provesti. Ishod referenduma, prema ovom istraživanju, bio bi neizvjestan.

Kad bi se danas održavao referendum koji traži Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, na njega bi sigurno izašlo 36,8 posto ispitanika, dok otprilike jednak broj, 36,1 posto, ne bi izašao. Međutim, zanimljivo je da kada se pribroje i glasovi onih manje odlučnih – ispada da je za gotovo 4 posto više onih koji ne bi izašli na referendum.

Prema istraživanju 46,6 posto građana glasovalo bi protiv, dok je za 45,2 posto. Tijesna pobjeda protivnika referenduma.

Izvor: HRT

Komentari

komentara