Ćurak: Za razliku od Mitta Romneya, Obama bar zna gdje je BiH

 

Činjenica da je Barack Obama osvojio drugi mandat prije svega je dobro za građane SAD-a, posebno za srednju klasu, u smislu afirmacije boljeg života za ovu populaciju, prokomentirao je za Fenu pobjedu Baracka Obame na predsjedničkim izborima profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu i politički analitičar Nerzuk Ćurak.


 

 

Kada je u pitanju odnos SAD-a s Obamom na čelu spram BiH, Ćurak smatra da se ne može očekivati ništa spektakularno jer BiH nije ni u vrhu, a ni u sredini prioriteta SAD-a.

 

– Na neki način mene frustrira ova činjenica jer je SAD odgovoran za ovakvo stanje imajući u vidu da je bio ključni igrač u konstituiranju  nemoguće političke instalacije kakav je Daytonski sustav – pojasnio je.

 

Ono što je Obamina prednost, istakao je Ćurak, jeste da, za razliku od Mitta Romneya, Obama bar zna gdje je BiH.

 

– Neki članovi njegove administracije bili su jače ili slabije involvirani u bosansko-hercegovačku krizu te smatram da, s obzirom na to da je Daytonski ugovor međunarodni ugovor, SAD neće odstupiti od ključne ideje da se BiH razvija kao politička zajednica i neovisna država – naglasio je.

 

Ipak, Ćurak nedavni dolazak državne tajnice Hillary Clinton u društvu s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton karakterizira kao  poruku kojom SAD polako prepušta BiH Bruxellesu.

 

– Imajući u vidu da se mi iznutra nismo izgradili kao samoodrživa politička zajednica to nije dobro za BiH – zaključio je Ćurak.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara