Dačić: Lakše je ošamariti Tačija, nego pregovarati s njim

Premijer Srbije Ivica Dačić je, reagirajući na odluku kosovske vlade o formiranju oružanih snaga, izjavio da najavljeno formiranje kosovske vojske nije dio Bruxelleskog sporazuma.

E32F3964-5E05-4B79-BAB6-38E02C0A02E5_mw1024_n_s

“To nije po Bruxelleskom sporazumu. oni su to ranije najavljivali, ali mi smo tražili garancije od NATO-a i KFOR-a da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ona ne smije da dolazi na sjever Kosova bez odobrenja KFOR-a”, rekao je Dačić u obraćanju medijima na biznis forumu na Kopaoniku.

Srpski predsjednik vlade u tehničkom mandatu je naveo da su te garancije dobijene od KFOR-a i izrazio očekivanje će to, kako je rekao, zaista bit i u praksi.

Premijer Srbije je u obraćanju sudionicima foruma rekao da bi Srbija 2020. godine mogla da bude na agendi za ulazak u EU i da je vlada na čijem je čelu ostvarila povijesni domet.

“Otvara nam se prostor da 2020. godine možda budemo na agendi za ulazak u EU kao punopravan član”, rekao je Dačić naglasivši da Srbija mora da bude posvećena nastavku pregovora i nastavku dijaloga sa Prištinom.

Prema njegovim riječima pregovori za članstvo u EU bi trebalo du budu znak za jedan novi start za sveoukupne reforme i što šire suglasnosti u društvu.

“Da to bude znak i za unutrašnje reforme”, poručio je.

Radije bi ošamario Tačija nego pregovarao sa njim

Predsjednik Vlade Srbije je kazao da visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnist EU Catherine Ashton traži da se pregovori Beograda i Prištine sada nastave i da oni koji vrše vlast moraju da budu odgovorni suočavajući se sa teškim svakodnevnim problemima koji često nisu u skladu sa njihovim političkim interesima.

“Meni bi bilo mnogo lakše i ljepše u predizbornoj kampanji da ošamarim Tačija nego da pregovaram sa njim, što sam mu i rekao u Bruxellesu – da bi bilo lijepo da se sada pobijemo prije izbore. Htjeli su da 13. ožujka bude nastavak pregovora, što je poslednji dan kampanje i baš tada treba da se vidim sa Tačijem – to je baš fina kampanja”, rekao je Dačić.

On je izarzio žaljenje zbog dešavanja u Ukrajini i poželio da se ta zemlja što prije oporavi od krize.

“Srbija i Jugoslavija znaju šta to znači”, naveo je Dačić izrazivši očekivanje da će svi problem biti riješeni i u odnosima sa Ruskom Federacijom, s obzirom, kako je dodao da su i Ukrajina i Rusija sa Srbijom prijateljske zemlje.

“I jedan i drugi narod ima slavenske korijene, očito je da je to bio plan da dođe do zahlađenja u tim odnosima na umjetni način. Srbija želi da bude konstruktivna i pružiće bilo koju pomoć”, poručio je premijer Srbije.

 

HSPF.info

Komentari

komentara