Dalibor Ravić: “Cilj nije vladati nego mijenjati svijet u kojem živimo”

dalibor-ravic1127Dalibor Ravić, diplomirani novinar, član Predsjedništva Hrvatske republikanske stranke, osnivač i predsjednik Udruge “Korektiv” Široki Brijeg, suosnivač Udruge “Inicijativa za Široki Brijeg”, aktivist u NVO-sektoru i bivši kandidat za načelnika Općine Široki Brijeg (nezavisna lista SOS – Široki Brijeg). Nakon podrške Joe-u Šimuniću i pokliča “ZA DOM SPREMNI” suspendiran je s dužnosti glasnogovornika Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije. Mnogo toga se može vezati za ime Dalibora Ravića. Istina, pokrenuo je mlade u Širokom Brijegu, politički se aktivirao, te zajedno sa Slavenom Ragužom i nekolicinom mladih intelektualaca osniva Hrvatsku republikansku stranku (HRS). O svojim potezima i o putu HRS-a govori za portal Hrvatskog studentskog politološkog foruma – HSPF.info.

1. Hrvatska republikanska stranka je najmlađa stranka u Bosni i Hercegovini sa hrvatskim predznakom. Unatoč tome popularnost joj raste iz dana u dan. Kakav rezultat očekujete na nadolazećim izborima?

U mjesec dana postojanja Hrvatska republikanska stranka doživljava uzlet i već smo se uspjeli nametnuti kao bitan politički faktor, dokaz tome su ankete koje su nas svrstale na treće mjesto po snazi unutar hrvatskog političkog korpusa.

Premda ne vjerujem u predizborne ankete koje se provode kod nas, niti ih uzimam releventnima iz više razloga, činjenica je da se naše ime spominje, licitira s njim i uzima ozbiljno u obzir. Prihvaćen je naš zahtjev za pridruživanjem HNS-u, jer po programskim načelima i statutom smo prihvatili sve Deklaracije i dokumente HNS-a kao nepobitne. Sudjelujemo u radu ove institucije na proaktivan i korektivan način reformiranja ove institucije u smjeru narodskog parlamenta i stvaranja nadstranačke institucije koju mora poštovati svaki politički aktivan Hrvat.

Nećemo dopustiti privatizaciju ove institucije bilo da se radi o onima koji objektivno imaju najjaču snagu unutar HNS-a, ali još više nećemo dopustiti blaćenje ove institucije od onih koji, krijući politički kukavičluk iza ispraznih floskula, neargumentiranim i neutemeljenim udaranjem u ideju HNS-a namjeravaju pravdati neke buduće koalicije i projekte koji nemaju većinski hrvatski legitimitet.

Republikanski duh znači dosljedno poštivanje načela vladavine zakona, tj. načela po kojem svi, počevši od zastupnika i predstavnika vlasti pa do naroda, moraju biti podređeni istim zakonima. Glavna odlika republikanskog duha je jasno odricanje privilegija i usluga koje moćnici smatraju svojinom i ponudom prijateljima i klijentima. S obzirom na spomenuto i s obzirom da smo se ovakvim promišljanjima uspjeli nametnuti realno je očekivati da će se i birači opredijeliti za nas i da ćemo imati prve zastupnike u Skupštinama ŽZH i HNŽ jer ćemo u spomenutim županijama imati svoje liste. Smatramo da na razini županija gdje nije ugrožen hrvatski politički nacionalni integritet mora doći do političkog pluralizma. Međutim, na federalnoj, državnoj i drugim razinama i jedinicama gdje su objektivno hrvatski interesi ugroženi, podržavamo zajednički pristup pod okriljem HNS-a.

2. Koje promjene smatrate neophodnima na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini?

Temeljna programska orijentacija Hrvatske republikanske stranke je dokument Biskupske konferencije BiH „Politika po mjeri čovjeka“. Pripadamo hrvatskom narodu i radit ćemo za rješavanje ustavnopravnog statusa Hrvata u BiH, ali nećemo zanemariti, niti u jednom trenutku podrediti tome prava pojedinca, čovjeka, kojoj god nacionalnoj pripadnosti on pripadao. HRS se zalaže za različito administrativno uređenje BiH, kroz federalno uređenje koje uključuje federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom. HNS kao nadstranačka institucija gdje će se definirati i odlučivati o svim pitanjima od vitalne nacionalne važnosti za hrvatski narod. EU kao primarni prioritet budućnosti BiH, te ekologija i dizanje ekološke svijesti kod naroda kao način življenja. Reduciranje broja mandata parlamentarcima i svim političkim dužnosnicima. Onemogućavanje profesionalizacije statusa zastupnika (dopustiti profesionalizaciju samo predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta-skupštine) i reduciranje privilegija parlamentaraca i javnih dužnosnika. Razlikujemo se se po tome što nitko od članova HRS-a ne živi od politike. Cilj nije vladati, nego mijenjati svijet u kojem živimo. Nitko od članova HRS-a nije bio član komunističke partije, nije stekao radne navike u jednopartijskom sustavu, nije rob komunističkog mentalnog sklopa. Živimo i hranimo obitelji plodovima svoga rada.

3. Koje su ambicije koje Hrvatska republikanska stranka namjerava realizirati u naredne četiri godine?

Mi prvo idemo mijenjati sebe. Mijenjanjem sebe na bolje promijenit ćemo i sredinu u kojoj živimo, a mijenjanjem sredine natjerat ćemo i druge da nas drugačije gledaju  i samim time potaknuti ih na promjenu.

Smatramo kako je strategiju gospodarskog razvoja potrebno definirati kroz tri prioritetna segmenta poljoprivredni, turistički i industrijski/energetski. Fiskalnom politikom rasteretiti poduzetnike, a kompenzirati to višim stopama na potrošnju, osobito povećanjem trošarina na luksuznu robu, te alkohol i duhanske proizvode. Također, potrebno je pojednostaviti proces otvaranja gospodarskih subjekata, te potencirati i sufinancirati izvoz intelektualnih usluga (informatička rješenja, usluge utemeljene na internet tehnologijama) putem poreskih olakšica.

Jako bitna je izrada mehanizama zaštite domaće proizvodnje hrane prvenstveno od prekomjernog uvoza hrane lobiranjem za izglasavanje zakona na državnoj razini o zaštiti poljoprivredne proizvodnje gdje će se precizirati zahtjevi za zabranu uvoza pojedinih kultura za vrijeme najveće proizvodnje istih, veće poticanje proizvodnje poljoprivrednih kultura uz veću kontrolu davanja poticaja, povećanje kontrole proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u skladu sa normama iz EU.

Posebno pitanje je skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, povećanje konkurentnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na tržištu rada te očuvanje digniteta i promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Konkretno kad se radi o gradu Mostaru, jednako kao i kad se radi o drugim temama, umanjit ćemo floskule, demagogiju, a naglaske ćemo staviti na konkretne prijedloge. Od nas ćete čuti konkretan prijedlog projekta u skladu sa usvojenim Zakonom o javno-privatnom partnerstvu HNŽ-a s kojim se sportska dvorana u gradu može isfinancirati, završiti, pustiti u funkciju te s kojim će se osigurati ekonomska održivost iste. Isti model se može kopirati i kada se radi o rekonstrukciji stadiona, gradske infrastrukture i dr. Od nas ćete dobiti prijedlog ušteda što gradskog, što županijskog proračuna, bez kreditnih zaduživanja, s kojima se mogu financirati projekti školske infrastrukture. Samo uštedama i djelovanjem po pitanju energetske učinkovitosti javnih ustanova mogu se osigurati sredstva da svaka škola ima dvoranu.  Ići ćemo korak po korak. Recimo, prvi korak po pitanju školstva će biti izmjene i dopune zakona o osnovnom obrazovanju koje je trenutno protuustavno, budući da djeca koja pohađaju školu po hrvatskom planu i programu u HNŽ-u ne dobivaju uvjerenja o završenim razredima. Također, odradit ćemo realno ostvarive prijedloge izmjena i dopuna zakona o javnim poduzećima na način da se preispita udio u vlasništvu javnih poduzeća od strane federacije te da se isti vrati na općinske razine koje su i ulagale u infrastrukturu tih poduzeća. Još jedan način nalaženja novih proračunskih priljeva.Preispitat ćemo gdje je zapelo sa kolektorom, gdje je zapelo sa kanalizacijskim sustavom u Ilićima, Cimu i ostalim dijelovima grada bez kanalizacijskog sustava, a za to su osigurana sredstva. Izradit ćemo prijedlog ranimiranja Bune i ostalih zanemarenih turističkih potencijala. Sve su to teme bez nacionalnog prefiksa, pa da vidimo tko će se usuditi prvi nešto zakočiti.

Jesmo mladi, ali smo dovoljno pametni da znamo da se preko noći ne može i da se protiv vjetrenjača i krajnje iskorumpiranog i trulog sustava ne može tek tako.  Dakle način našeg djelovanja bit će usmjeren ka prepoznatljivosti zbog onoga što budemo radili, a ne obećavali.

4. Položaj mladih u Bosni i Hercegovini je nepovoljan gledajući iz više perspektiva. Postoje li u programu Hrvatske republikanske stranke stavke koje se tiču položaja mladih?

Naravno, njima želimo uskladiti sustav obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Društvena marginalizacija mladih, kakva je danas na djelu, najgori je oblik trošenja društvenoga kapitala. Mladi se više doživljavaju kao društveni problem, a ne kao društveni potencijal. S ciljem podizanja konkurentnosti mlade radno aktivne snage i pružanja većih mogućnosti zapošljavanja mladih, u svrhu smanjenja stope nezaposlenosti mladih, provodit ćemo i slijedeće mjere: Povećavanje informiranosti o mogućnostima zaposlenja i samozapošljavanja nakon završetka obrazovnoga ciklusa, čvršće povezivanje tržišta rada s obrazovnim sustavom kroz stručne prakse i pripravnička stažiranja, obvezivanje javnoga i poticanje privatnoga sektora na zapošljavanje mladih, priznavanja profesionalnog volonterskog rada i priznavanje kvalifikacija iz iskustva. Poticaji, porezne olakšice i druge stimulacije za zapošljavanje mladih, daljnje poticanje razvoja maloga i srednjega poduzetništva, prateći europske mjere poticanja poduzetništva mladih i samozapošljavanja mladih, uvest ćemo posebne kredite i poticaje za mlade poduzetnike.

HSPF.info

Komentari

komentara