Daniel Serwer: BiH će zaostajati na putu u NATO, baš kao i u svemu ostalom

daniel-serwerDaniel Serwer, američki ekspert za Balkan i profesor na američkom Sveučilištu John Hopkings smatra da će do 2020. godine zemlje Balkana postati članice NATO-a, naglasivši kako će ipak Bosna i Hercegovina najviše zaostajati na tom putu jer je, prema njegovom mišljenju, i do sada najviše zaostajala u skoro svim oblastima.

Tvrdi kako bi Srbija u sljedećih nekoliko godina mogla promijeniti stav oko članstva u NATO-u, posebno ako Kosovo napravi napredak na tom putu i normalizaciji odnosa sa službenim Beogradom. Dodaje da će se javnost u Srbiji sljedećih godina mijenjati i prihvatiti članstvo u NATO-u kao veliku realnost i potrebu.

– Srbija još nije spremna podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Srbija sada nije spremna za takav korak, ali mi nešto govori da neće proći više od par godina prije nego što se sruši taj tabu, kazao je on.

Na internet stranici “Peacefare.net” on je u tekstu pod naslovom “Najbrži način kako izaći s Balkana” istaknuo da će sve zemlje Balkana postati dio NATO saveza sljedećih godina kako bi se time stabiliziralo političko i socijalno stanje u cijeloj regiji.

– Crna Gora i Makedonija već su ispunile sve potrebne uvjete za članstvo u NATO, dok će i Kosovo, čim dobije svoje sigurnosne snage, željeti što prije ući u ovu sjevernoatlantsku alijansu, smatra eminentni američki stručnjak za Balkan.

Vjeruje da bi se članstvom cijelog Balkana okončala era ratova i ratovanja u tom djelu Europe koji su ’90-tih pogodili teški sukobi. Serwer je i ranije iznosio stav kako bi članstvo balkanskih zemalja zasigurno predstavljalo totalni proces demilitarizacije regije gdje su nerijetko u prošlosti vođeni veliki i krvavi ratovi.

– To će biti dobar kraj priče za ratove koji su počeli prije skoro 30 godina, zaključio je Serwer, predviđajući ulazak regije u NATO početkom sljedećeg desetljeća.

Procjenjuje da bi Grčka zbog tenzija s Makedonijom oko imena mogla blokirati njezino članstvo u NATO-u, napominjući da je problem između ove dvije zemlje vrlo složen i zamršen te stoga iziskuje čak i međunarodnu medijaciju kako bi se postiglo konačno rješenje.

– Rješenje za to je vrlo jednostavno. Makedonija je u Ujedinjenim narodima (UN) dobila naziv Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM), što je Grčka opovrgavala u nekoliko navrata. Zato je Atena kriva. Sada je potrebno da SAD ili Njemačka izvrše pritisak da FYROM zajedno s Crnom Gorom postanu članice NATO-a na summitu NATO-a 2014. godine u Velikoj Britaniji. Atena bi morala prihvatiti tu realnost, tvrdi ovaj ugledni stručnjak.

Također vjeruje da je i najbolja strategija i za same SAD da prime cijeli Balkan u NATO, kako bi se povukle iz tog djela svijeta.

– Najbrži način za Washington da izađe s Balkana je da primi sve biše republike Jugoslavije u NATO, gdje Slovenija, Hrvatska i Albanija već daju svoj doprinos, rekao je Serwer.

Ipak tvrdi da će Bosna i Hercegovina imati najviše problema i izazova na putu u članstvu u NATO, ocjenjujući da će BiH nastaviti i na putu NATO-a sa status quo, kao što je to bio slučaj i do sada.

– BiH će vjerojatno najviše zaostajati u ostvarenju članstva u NATO-u, baš kao što je to slučaj i u mnogim drugim pitanjima, napisao je Serwer u svome tekstu na portalu “peacefare.net”.

Izvor: Anadolija

Komentari

komentara