Die Presse: Gavrilo Princip je najvažniji čovjek 20. stoljeća

gavrilo-principBečki dnevnik ‘Die Presse’ najvažnijim čovjekom 20.stoljeća proglasio je Gavrila Principa, atentatora austrougarskog nadvojvode Franje Ferdinanda.

– Tko je bio najvažniji čovjek 20. stoljeća? Einstein, Hitler, Staljin, Gorbačov?, pita se list iznoseći tezu kako bi to mogao biti ‘mladi bosanski Srbin nesretnog djetinjstva koji je 1914. slučajno dospio u okruženje srpskih nacionalista – Gavrilo Princip.’

Presse ističe kako je na sam dan atentata koji je bio uzrok početka Prvog svjetskog rata, Europa bila mirni kontinent, a samo 37 dana poslije počeo je rat koji je odnio 20 milijuna života. Novine podsjećaju kako je kako su kao posljedica atentata uništene četiri monarhije.  

– Strahote 20. stoljeća korijene imaju upravo u tom atentatu. Iz Prvog svjetskog rata proizašli su svi sljedeći ratovi na prostorima Jugoslavije i geopolitički nestabilnog područja Bliskog istoka. Bez Principa ne bi bilo lenjinizma, staljinizma, Hitlera, holokausta, kao ni Hladnog rata. Na dan atentata je Europa bila mirni kontinent, a samo 37 dana kasnije počeo je rat koji je odnio 20 milijuna života, podsjeća “Presse”, ukazujući da je uništio četiri monarhije i ostavio za sobom vakuum vlasti u kome su se nacionalsocijalizam u Njemačkoj i boljševizam u Rusiji mogli širiti.

Istovremeno, “Presse” postavlja pitanje može li pojedinac pokrenuti lančanu reakciju koja je rezultirala s 80 milijuna mrtvih.

Izvor: Večernji list

Komentari

komentara