Dnevni list piše da su u Egiptu zbog terorizma uhićeni državljani BiH, MVP BiH demantira navode

Egipatska vojska uhitila je nekoliko državljana BiH pod optužbama za terorizam i vojnu pobunu protiv vlasti u Egiptu i sudit će im “po kratkom postupku”, piše “Dnevni list”.

Na snimku koji je objavila egipatska televizija “ONTV” prikazano je tridesetak uhićenih u jednoj kasarni, za koje se navodi da su pripadnici ozloglašene terorističke organizacije Al Qaida.

Militante su uhitile specijalne egipatske policijske i vojne snage u Kairu, a kako izvještava egipatski “ONTV” – širom te zemlje uhićeno je na stotine terorista Al Qaide kojima će, zbog vojne pobune i terorizma, biti “suđeno po kratkom postupku”.

U prilogu se navodi da su svi oni sudjelovali u terorističkim napadima, ranjavanju i ubijanju egipatskih snaga sigurnosti i civila, te u oružanoj pobuni protiv vlasti.

Na snimku jedan od uhićenih, koji je bio vođa skupine, navodi da je došao iz Pakistana, iz jednog sela na granici prema Afganistanu, dok je njegov rođak došao iz Afganistana.

Pripadnik snaga sigurnosti rekao je za “ONTV” da je ova skupina ekstremista dokaz da terorizam ne poznaje granice, nabrajajući da su uhićeni teroristi iz Afganistana, BiH, Pakistana, te još nekih europskih država.

Prema njegovim navodima, oni su došli u Egipat prethodnih mjeseci, a neki od njih su ilegalno prešli granicu, gdje su se priključili Muslimanskom bratstvu.

Kako su militanti iz BiH došli u Egipat nije poznato, a sugovornik “Dnevnog lista” iz policije kaže da je moguće da su otputovali u sklopu nekog turističkog aranžmana.

Održan je i prosvjed u Sarajevu na kojem se okupilo nekoliko stotina, kako su se predstavili, pripadnika egipatske dijaspore u BiH.

Rijaset Islamske zajednice u BiH izdao je priopćenje u kojem “najoštrije osuđuje brutalna i masovna ubojstva građana Egipta i nasilje koje je izazvala i provodi tamošnja vojna vlast”, uz poziv da se odmah prekine nasilje i da “uzurpatori vrate vlast demokratski izabranom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju”.

Nakon “Egipatske revolucije” i svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine, konzervativno Muslimansko bratstvo je na izborima kao Stranka slobode i pravde dobilo i svog predsjednika Mohameda Mursija, koji je vojnim udarom svrgnut početkom srpnja, nakon što je pokušao da u Ustav i zakonodavstvo uvede i islamske zakone.

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Kairu za sada nije dobilo službenu obavijest od bilo koje institucije Arapske Republike Egipat da među sudionicima prosvjeda ili uhićenim po bilo kojoj osnovi ima državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je za Fenu ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Veleposlanstvo BiH u Kairu je, tragom nekih medijskih izvještavanja da među uhićenim ima državljana BiH, zatražilo službenu informaciju putem Ministarstva vanjskih poslova Arapske Republike Egipat uz istovremeno kontaktiranje predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova Egipta i drugih sigurnosnih agencija, rekao je Regoje.

SRNA / FENA

Komentari

komentara