Dodik: 4 ministarstva za RS, među kojima su vanjskih poslova, sigurnosti i pravosuđa

 

Republika Srpska u novom sazivu Vijeća ministara BiH želi četiri ministarska mjesta, među kojima vanjskih poslova, sigurnosti i pravosuđa, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.


 

 

– Osim Ministarstva vanjskih poslova BiH, želimo dobiti i ministarstva sigurnosti i pravosuđa. Preko Ministarstva pravosuđa BiH idu mnogi problemi u vezi sa funkcioniranjem sudova, neustavnosti Suda i Tužiteljstva BiH – rekao je Dodik, koji nije naveo koje je četvrto ministarstvo.

 

Dodik, koji je i lider SNSD-a je gostujući sinoć na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, istaknuo je da će od četiri ministra iz Srpske po dva biti iz SNSD-a i SDS-a, bez obzira na to što SNSD ima duplo veći broj zastupnika u Parlamemntarnoj skupštini BiH.

 

On kaže da se u javnosti razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH predstavljaju kao priča o borbi za fotelje i ističe da je ta borba isključivo vezana za mogućnost da se preko tih pozicija provedu politike koje su važne.

 

– RS je imala ogromnu štetu kroz osobnost Bošnjaka, konkretno Svena Alkalaja na poziciji ministra vanjskih poslova BiH, zbog čega je važno da to mjesto pripadne RS, imajući u vidu da po Ustavu BiH, Federaciji BiH ne može pripasti više od šest ministarskih mjesta, odnosno RS četiri u Vijeću ministara- obrazložio je Dodik.

 

Dodik je naglasio da će “novi ministar vanjskih poslova BiH, koji bude iz RS, imati zadatak poslati jednu novu poruku u ime RS, da raščisti sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH koja je popunjena najviše ratnim kadrovima tadašnje bošnjačke obavještajne službe – AID-a”.

 

Govoreći o sastanku političkih lidera u Mostaru u vezi formiranja Vijeća ministara BiH, Dodik je naveo da je dogovoren novi susret 15. rujna u Sarajevu. Dodik smatra da se ti razgovori moraju vratiti u okvire Ustava i Daytonskog sporazuma, navodeći da je možda jedini pomak to što bi predstavnici bošnjačkih stranaka mogli povući članak 48. čime bi mogao biti usvojen Zakon o popisu stanovništva na razini BiH.

 

On je rekao da će RS nastojati vratiti nadležnosti koje su joj oduzete neustavno i prenijete na BiH nametanjem i raznim odlukama visokih predstavnika, počev od Suda i Tužiteljstva BiH i mnogih drugih stvari.

 

Komentirajući sastanak delegacija SNSD-a i SDS-a na Jahorini, kojem su prisustvovali predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH, Dodik je rekao da sudac Ustavnog suda BiH Miodrag Simović nije imao pravo ignorirati taj sastanak, jer je na tu poziciju izabran od parlamenta RS.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara