Dodik: BiH ne može priznati Kosovo bez RS-a

Dodik: BiH ne može priznati Kosovo bez RS-a Kosovo neće biti priznato kao nezavisna država od BiH, jer se o tome pita i RS, ponovio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodika.


 

Podsjetivši da se odluka, o eventualnom, priznanju kosovske nezavisnost mora donijeti konsenzusom u Predsjedništvu BiH, Dodik je kazao da bi u slučaju preglasavanja srpski član kolektivnog šefa države pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa entiteta.

 

“I onda se stvar definitivno rješava u parlamentu RS-a, a volio bi itekako da to pitanje dođe u parlament, jer sam gotovo siguran u ishod te odluke”, rekao je Dodik komentirajući navode da bi zvanični Beograd mogao biti uvjetovan priznanjem Kosova kako bi bili otvoreni pristupni pregovori s EU, te da li se takav situacija može uvjetovati u BiH, odnosno prema RS-u.

 

Osvrnuo se i na stanje na Kosovu, ustvrdio je da je ono “mimo međunarodnog prava proglasilo svoju nezavisnost, što je svima jasno, ali iza toga stoje velike sile, značajan dio Evrope i Amerika i tu ne važe norme međunarodnog prava”.

 

To što je sada prisutno na Kosovu je, kaže, jedno prešutno toleriranje situacije do sada i davanje suglasnosti premijeru Kosova Hašim Tačiju “koji diže mobilizaciju i poziva na rat, za koji smo mislili da se neće dogoditi ovdje na Balkanu”.

 

Entitetski predsjednik je dalje komentirao i neke stavove Azema Vlasija, savjetnika Vlade Kosova, “koji sugerira Bošnjacima i drugim u BiH da ne toleriraju Srbe i da oni ne mogu prihvatiti situaciju da i Srbi imaju u BiH svoj glas”, nazvavši te izjave “nerelevantim i zlonamjernim, ali sigurno nisu i bez neke podrške iz svijeta”.(F)

Komentari

komentara