Dodik: Dolazak Ashton rezultat pažljivo planirane političke strategije

Dodik: Dolazak Ashton rezultat pažljivo planirane političke strategije Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je dolazak visoke predstavnice EU Cathrine Ashton u Banjaluku i dogovor o referendumu pažljivo planirana politička strategija i dobitak za RS.


 

 

Dodik je napomenuo da je najava referenduma u RS uspjela skrenuti pozornost EU i važnih političkih faktora na neka vrlo bitna politička pitanja u BiH, ističući da je Ashtona veoma značajna ličnost u EU i da je njen dolazak u Banjaluku politički vrlo važan.
Prema njegovim riječima, referendum nije neophodan, jer je RS dobila šansu za dijalog i može dobiti ono što je tražila.

 

“Naša odluka o referendumu bila je vrlo pažljivo planirana i mi smo Cathrine Ashton doveli u Banjaluku u skladu sa standardima EU. To je jedan jako veliki uspjeh, jer su prihvaćene naše četiri točke i vrlo je relevantno to što će povjerenik za proširenje EU Štefan Fule biti na čelu komisije koja će biti formirana”, rekao je Dodik za “Pres”.

 

Predsjednik R. Srpske ocijenio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije očekivao ovaj dogovor s Ashton i da je bio je potupno zatečen ovim događajem.

 

“Inzko je došao vrlo ohrabren iz Amerike, s namjerom da pokaže mišiće, ali, sada je sve palo u vodu i na kraju je ostao ‘kao prazan balon'”, dodao je Dodik.

 

Na pitanje kakva je njegova vizija razvoja R. Srpske, Dodik je rekao da je to što samostalnija R. Srpska u okvirima EU i Dayjtonskog sporazuma, koji RS poštuje.

(Srna)

Komentari

komentara