Dodik: RS nema koristi od BIH

Dodik: RS nema koristi od BIH Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik najavio je za 2. i 3. rujna sastanak rukovodstva SNSD-a i SDS-a,


 

kao i svih predstavnika tog entiteta u državnim organima, kako bi razmatrali, kako kaže, sva pitanja vezano za poziciju RS-a u BiH, za koju je ustvrdio da ekonomski šteti tom entitetu.

 

“Nakon tog sastanka Nebojša Radmanović, Milorad Živković, Ognjen Tadić i ja pozvat ćemo sve imenovane predstavnike Srba na sastanka s namjerom da konsolidiramo naš politički pristup u BiH. Mi odavno nemamo korist od BiH. Naša ekonomija trpi zbog BiH i na gubitku smo.

 

U rujnu ćemo izaći pred parlament o tome koliko financijski košta RS ovakva BiH i da nam nije to potrebno? Mi mislimo da nam nije potrebno i to ćemo dokazati na računu”, ustvrdio je Dodik na press-konferenciji u Banjoj Luci. Navodeći da želi u BiH politiku čistog računa, on je naveo da BiH jedino na tome može da opstane. S tim u vezi, iznio je i podatak da FBiH duguje RS-u oko 68 miliona od indirektnih poreza, jer je ranije, tvrdi, dobivala više prihoda od UIO.

 

Dodik je ustvrdio i da se nijednog momenta nije šalio kada je najavljivao da će RS otvoriti svoje predstavništvo u BiH, te da će to realizirati do kraja godine. Iako su srpski predstavnici zastupljeni u bh. organima, Dodik dodaje da je otvaranje predstavništva potrebno zbog “neraščišćenih” računa s FBiH po pitanju isplate mirovina za 24.000 onih koji su je zaradili u tom bh. entitetu, kao i toga da se po njegovoj tvrdnji Srbi ne vraćaju u FBiH i „svega ih je 1,2 posto u Sarajevu i u veoma su poniženom položaju, nemaju zaštitu i u neadekvatnom su stanju”.

 

To, i kaže, niz drugih pitanja bit će otvorena u tom predstavništvu RS-a u Sarajevu.
Ponovio je i da RS neće dozvoliti povećanje budžeta zajedničkih institucija, odnosno smatra da se mora smanjiti taj okvir za 18 ili 20 posto u odnosu na lanjski, kao i da RS neće pristati na neke IPA projekta kojima se traži prijenos nadležnosti. Ponovio je da ne spori teritorijalni okvir BiH, u skladu s Daytonom, ali i ne poštuje „arogantnu silu visokih predstavnika koji govore što se mora da radi u BiH”.

 

Nije optimist kada je u pitanju skoro formiranje Vijeća ministara, iako kaže da će ići na sve sastanke koji se po tom pitanju budu organizirali, ali i dodaje da bi novi saziv izvršne vlasti u BiH mogao biti formiran tek naredne godine. Na današnjoj press-konferenciji Dodik je iznio i tvrdnje kako je RS stabilna, te iznio i podatke o prosječnoj inflaciji od četiri posto, rastu industrijske proizvodnje, bruto društvenog proizvoda, dok je u FBiH, kako tvrdi, sasvim druga situacija, prosvjedi, blokade, „čega nema u RS-u iako postoje određeni problemi”.

 

Novac koji će dobiti nakon što je Osnovni sud u Banjoj Luci presudio u njegovu korist u parničnom postupku protiv zaposlenih u Radio-televiziji Federacije BiH i naložio im naknadu štete zbog klevete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda-klevete u emisiji “60 minuta” emitiranoj na ovoj televiziji, Dodik je najavio da će uputiti socijalno ugroženim u Federaciji BiH.

Komentari

komentara