Dodik: Ugasiti visokog predstavnika

dodik-robinsonPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je danas na sastanku s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Davidom Robinsonom da je Srpska, nakon općih izbora u BiH, brzo formirala vlast i krenula u usvajanje niza reformskih zakona, koji su praktičan odgovor na preporuke Europske komisije.

Dodik je na sastanku u Banjaluci rekao da su uvjeti za kandidatski status BiH sada zahtjevniji nego ranije, te podsjetio Robinsona na ranije uvjete koje je pred BiH postavila EU, kao i na proaktivnu ulogu koju je Republika Srpska imala sve vrijeme u procesu ispunjavanja tih uvjeta.

Predsjednik Srpske je ponovio da smatra da su ispunjeni svi uvjeti za gašenje institucije visokog predstavnika u BiH i da ne vidi svrhu njegovog daljeg zadržavanja u BiH.

Govoreći o pitanju imovine, Dodik je rekao Robinsonu da Republika Srpska neće pristati da se odvojeno rješavaju pitanja vojne i ostale imovine u BiH i podsjetio na niz ranijih dogovora koji su postizani o tom pitanju, ali nikada nisu ispoštovani do kraja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Srpske.

“S OHR-om možemo razgovarati o svim problemima”, rekao je Dodik i naglasio da je za Republiku Srpsku svaki intervencionizam, pa i od OHR-a, apsolutno neprihvatljiv.

S Robinsonom se sastao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine je kazao da je prioritet institucija Srpske razvoj realnog sektora i unapređenje gospodarstva, da bi se omogućilo brže i efikasnije rješavanje političkih i socijalnih pitanja.

“Jedan od problema s kojima se susrećemo je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, jer u potpunosti nije stavljen u funkciju autoput Banjaluka – Gradiška. Za nas je veoma važno unapređenje infrastrukture, kao osnove ukupnog gospodarskog razvoja”, rekao je Čubrilović novinarima, nakon sastanka s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Davidom Robinsonom.

On je ocijenio da Robinson veoma dobro razumije problematiku u BiH, i izrazio očekivanje da će zajednički raditi na rješavanju otvorenih pitanja.

Robinson je istakao da se BiH suočava s velikim izazovima, ali da njihovo rješavanje zahtijeva koordinaciju svih razina vlasti i društva.

“Suglasio sam se s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske da rješavanje problema građana mora biti prioritet, što je veoma pozitivno”, kaže Robinson.

On je napomenuo da dužnosnici u BiH trebju raditi na ispunjavanju uvjeta neophodnih za zatvaranje OHR-a, izrazivši nadu da će taj proces biti ubrzan.

HSPF.info/HMS

Komentari

komentara