Donesena prva sudska presuda za mobbing u BiH

 

Osnovni sud u Prijedoru donio je prvostupanjsko rješenje kojim je okrivljeni, šef Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru proglašen odgovornim i novčano kažnjen što je uznemiravao vatrogasca-vozača na radnom mjestu “ponavljanjem radnji koje imaju ponižavajući efekt na žrtvu, a čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uvjeta ili profesionalnog statusa zaposlenog”, prenose Manjine.ba.


 

 

Ovo je prva sudska odluka u našoj zemlji za mobbing i viktimizaciju, kao i prva odluka donesena po zahtjevu Institucije Ombudsmena BiH. Ombudsman je zahtijevao pokretanje prekršajnog postupka i to prema ovlastima koje ova Institucija ima u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH.

 

“Ombudsmeni BiH izražavaju čvrsto uvjerenje da će se nastaviti praksa sankcioniranja mobbinga kao oblika nefizičkog zlostavljanja na radnom mjestu, kao i da će prva sudska odluka u BiH za mobbing i viktimizaciju utjecati na odgovorno ponašanje poslodavaca prema zaposlenima u privatnom i javnom sektoru, te poslati snažnu poruku građanima da postoje mehanizmi zaštite od mobbinga i ohrabriti ih da prijave takve slučajeve”, izjavili su Ombudsmani nakon ove presude.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara