Doris Pack poručila studentima: “Potrebni ste ovdje!”

doris_packPredavanje na temu „Budućnost Europske unije“ održala je bivša zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Pack je naglasila važnost mladih ljudi  i njihovih znanja  koje trebaju iskoristi za razvoj i dobrobit ove zemlje, a ne pokušavati pod hitno otići u strane zemlje.

„Potrebni ste ovdje. Naravno, da bi ostali ovdje potrebno je osigurati uvjete, a ponajprije radna mjesta. Da bi se u BiH osigurala radna mjesta potrebno je uvesti određene reforme, boriti se protiv negativnih fenomena, naročito korupcije“, ističe Pack.

Cilj ovog predavanja bio je objasniti mladim ljudima kako funkcionira Europska unija, ali i o poteškoćama koje ima.

„Europska unija nije raj na zemlji, ali je najbolja mogućnost za razvijanje i oblikovanje budućnosti naše djece. Želim da studenti ovdje vide kako i mi kod naših kuća imamo probleme“, rekla je Pack.

Kao neko od rješenja problema predlaže da svi oni koji se bave obrazovnom politikom u suradnji sa sveučilištima trebaju pronaći jedan novi pristup, kako bi se sadržaji na sveučilištima više približili potrebama koje ima ekonomija i gospodarstvo te se tako osiguraju radna mjesta.

U uvodu se prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Izabela Dankić obratila prisutnima te je ravnatelj Konrad Adeunauer Stiftung dr. sc. Karsten Dümmel ukratko predstavio rad te udruge.

U odgovorima na mnogobrojna pitanja, Pack je odbacila mogućnost proširenja EU prema Ukrajini, Turskoj i drugim zemljama, prema kojima EU vodi susjedsku politiku a ne politiku priključenja kao prema zemljama jugoistočne Europe, odnosno Zapadnog Balkana. Pregovore s Turskom, Europska unija započela je krajem 2005. godine zajedno s Hrvatskom. “Nisam sigurna želi li Turska u EU,” poručila je Doris Pack.

Na pitanje o trećem entitetu unutar BiH odgovara – “Ne podržavam treći entitet, mislim da ne bi donio ništa dobro.” Ponovila je svoj stav, te rekla da tim stavom možda pridobiva nove neprijatelje, ali da nije protiv Hrvata. “Tko misli da sam protiv Hrvata, taj nije priseban. Možda je moj stav rezultat promatranja događaja s izvana,” zaključila je Pack.

HSPF.info

Komentari

komentara