Doris Pack: Sramotno je da su interesi lidera totalno drugačiji od interesa građana

Doris-Pack1Bošnjaci, Srbi i Hrvati izašli su na ulice širom Bosne i Hercegovine kako bi prosvjedovali protiv Vlada, koje krive za stanje u toj zemlji. Nemiri se tako pored Ukrajine odvijaju i u BiH, na još jednoj granici sa Europskom unijom, stoji u tekstu objavljenom na stranicama Europskog parlamenta.

Doris Pack, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu članica Europske pučke stranke, koja je pisala izvještaj o napretku BiH na EU putu, osvrnula se na moguće scenarije i budućnost ove zemlje.

Nemiri su pokazali da se ekstremno podijeljeno društvo može ujediniti kada postoji zajednički cilj i volja. Smatrate li da je tako moguć napredak zemlje, ili je to prijetnja ionako slaboj stabilnosti ove zemlje?

Doris Pack:
 Ne postoji stabilnost u BiH, i ja očekujem ove nemire već duže vrijeme. Politički lideri nisu spremni pronaći kompromis, nisu u stanju riješiti nijedan problem koji je krucijalan za građane. Nadam se da će politički lideri, koji se još nisu povukli i koji su odgovorni za svu situaciju, početi slušati.

Kako će trenutna situacija utjecati na progres BiH po pitanju članstva u Europskoj uniji?

Doris Pack
: Ova situacija može dovesti do bolje političke situacije u zemlji samo ako politički lideri naprave korak naprijed kako bi riješili probleme. Mi možemo samo pružiti ruku pomoći, kao što činimo stalno, i pokazati da smo još zainteresirani za budućnost ove zemlje. Snažno zastupanje Europske unije i Međunarodne zajednice trebaju uvjeriti ljude da ustraju na putu prema Europskoj uniji.

Što Europska unija može učiniti da se poboljša situacija u BiH te da se ova zemlja izvuče iz slijepe ulice?

Doris Pack
:Mi nismo glumci, i mi pokušavamo pokazati liderima u BiH koje korake da poduzmu, iako mislim da oni veoma dobro znaju što trebaju raditi. Sramotno je da su interesi lidera totalno drugačiji od interesa građana, koji žele biti dio EU i imati bolju budućnost.

Prosvjednici su glasno ukazali na neslaganje sa preglomaznom administracijom, koja je sklona korupciji. Struktura zemlje – bazirana na neefikasnom ustavu, dubokim etničkim podjelama umjesto zbliženih građana – treba snažno uobličavanje.

No to ne možemo napraviti mi izvana. Mi možemo pripremiti konstrukciju za bolji život, no mora postojati želja za time unutar države. Ako je nema, bojim se da ćemo se susresti sa dugotrajnom teškom situacijom.

(bljesak.info)

Komentari

komentara