Došli po ženu koja se obratila na islam, 6 mrtvih i 54 ranjena

Došli po ženu koja se obratila na islam, 6 mrtvih i 54 ranjenaMuslimani i kršćani sukobili su se u subotu navečer ispred koptske crkve u Imbabi, predgrađu Kaira. Poginulo je šest, a ozlijeđeno više od 54 ljudi.


 

Okolnosti nisu sasvim jasne, a pretpostavlja se kako je 500-injak konzervativnih muslimana napalo crkvu i tražilo od Kopta da im predaju kršćanku koja se navodno obratila na islam, piše BBC. Bili su uvjereni kako je drže protiv svoje volje jer se preobratila. Verbalni sukob brzo se pretvorio u fizički, a koristili su i vatreno oružje. Vojnici i policija smirili su sukobljene strane pucajući u zrak i bacanjem suzavca.

 

Svećenik Hermina tvrdio je da su muslimani već ujutro pokušli ući u crkvu, a jedan musliman kaže kako su ih kopti prvi napali.

 

– Mi smo mirno prosvjedovali. Nećemo otići dok se ne rpedaju i dok im se ne sudi za ovo – rekao je Mamduh. U blizini te crkve, prosvjednici su zapalili još jednu koptsku crkvu.

 

Od 80 milijuna Egipćana, deset posto ih je kršćana. Međuvjerski sukobi su u porastu, a posebno je osjetljivo obraćanje iz jedne vjere u drugu.

Komentari

komentara