Dragan Čović podržava inicijativu Vesne Pusić

 

covic-sejdicfinci-not-a-solution-to-croat-questionPredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH Dragan Čović podržao je inicijativu koju je šefica hrvatske diplomacije Vesne Pusić da podstakne EU da prema BiH primjeni posebni pristup približavanja. On je, međutim, istovremeno izrazio  sumnju da će potpuno nesređenu zemlju, kao što je BiH, Unija pustiti u svoju obitelj.
Čović je, kako je javio zagrebački ˝Večernji list˝, u izdanju za BiH, rekao da bi za BiH bilo podsticajno da EU ne uslovljavanja pitanja koja trenutno nije moguće postići kao što je, na primjer, dogovor o pitanju provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

˝To je do jučer bilo nezamislivo. Postavljali su nam se, dodao je, različiti uvjeti, a sad se spominje da bismo mogli dobiti poseban status priključenja. Nisam siguran da je to tek tako jednostavno moguće učiniti, iako to svim srcem priželjkujemo˝, rekao je Čović.

Pritom, naveo je, BiH nije u brojnim segmentima spremna da bude dio EU.

“Ne treba da mislimo da će nam neko otvoriti svoja vrata da ovakvi nesređeni uđemo u tako veliku obitelj˝, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Pusić je, naime, Europskoj komisiji uputila svoj prijedlog  kojim bi se BiH dodijelio posebni status u otvaranju pregovora za članstvo tijekom kojega bi se riješavala i pitanja oko reforme Ustava i izbornog sustava.

 

HSPF.info

Komentari

komentara