Dramatičan sastanak u tajnosti: Grčka sinoć skoro izletila iz eurozone

Dramatičan sastanak u tajnosti: Grčka sinoć skoro izletila iz eurozoneKasno sinoć bez najave održan je krizni sastanak najvažnijih predstavnika zemalja zone eura u Luksemburgu na kojem je odlučeno kako Grčka i dalje ostaje član euro-obitelji.


 

Na sastanku su bili predstavnici Njemačke, Francuske, Nizozemske, Italije i Španjolske kao i europski povjerenik za monetarnu politiku Olli Rehn te predsjednik Europske središnje banke Jean-Clod Trichet te predsjednik Euro grupe luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Euro prema dolaru pao više od 1 posto zbog špekulacija da Grčka izlazi iz eurozone

 

Naime, vlada u Ateni poslala je ovih dana jasan signal Bruxellesu da razmišlja o izlasku iz euro sustava i uvođenju vlastite valute i to po pritiskom prosvjeda građana te zemlje zbog vladinih mjera štednje. Deutsche Welle prenosi vijest o sinoćnjem dramatičnom sastanku u Château de Senningen gdje je odlučeno da Grčka ipak ostaje u obitelji zemalja u kojima je na snazi euro. Jedan od glavnih motiva sastanka bila je činjenica da je euro  u samo nekoliko sati izgubio jedan euro cent vrijednosti u usporedbi s američkim dolarom nakon najave iz Grčke.

 

Na zataškanoj sjednici, predstavnici zone eura od grčkog ministra financija Giorgosa Papakonstantinousa su htjeli iz prve ruke saznati kamo smjera grčka vlada, piše Deutsche Welle.

 

“Jedno je sigurno a to je da tijekom noćašnjih razgovora izlazak Grčke iz zone eura nije tematiziran niti u jednom trenutku”, izjavio je Papakonstantinou poslije sastanka prenosi DW.

 

“Izlazak Grčke iz zone eura bi bila glupa odluka. To je put kojim nikada nećemo krenuti jer ne želimo da zone eura bez razloga eksplodira” rekao je jutros luksemburški premijer Juncker nakon zataškane sjednice.

Grčka kriza prelazi na Balkan

 

Činjenica da se o krizi raspravlja u tajnosti uznemirila je mnoge. Valja podsjetiti i na nedavna upozorenja Thomasa Mirowa, predsjednika Europske banka za obnovu i razvoj koji se otvoreno upitao može li Grčka financirati svoje obaveze. Ukoliko je odgovor negativan kriza u Grčkoj mogla bi utjecati na poslovanje banaka na Balkanu.

Komentari

komentara