Dražen Pehar: Posjet turskog ministra Davoutoglua može samo produbiti podjele u BiH

 

Ovaj posjet Davoutoglua, u ovome trenutku, ima ogroman simbolički značaj.Naime, riječ je o vrlo jasnom primjeru tzv. ‘diplomatskog signaliziranja’ koje diplomatskim ritualom šalje poruku snažniju i jasniju od svake izravne verbalne poruke.


 

 

Davoutoglu dolazi u trenutku koji je za njega kao vjernika jedan od najvažnijih. On posjetom pokazuje da osjeća kako polaže posebno pravo na iskazivanje svoje intimne vjerske i političke filozofije u kontekstu današnje, krizom duboko načete Bosne i Hercegovine.

 

Drugo, riječ je o nedvosmislenoj zloupotrebi religije u političke, i međunarodno-političke, svrhe (Pogledajte prve vijesti o njegovom klanjanju bajram-namaza u Mostaru, i potom Sarajevu; gdje su objavljene?

 

U islamskim glasilima. „Ja nisam zastupnik sekularizma“ i „Sa mnom se, u vjersko-političkome smislu, iskreno može identificirati samo jedna strana-narod-vjera u ‘entitetu’ koji me trenutno ugošćuje“ – to su dvije ključne implikacije Davutogluove bajramske diplomacije.)

 

Glede Sarajeva, da, slažem se s njim da je došao u svoj grad. Danas je Sarajevo 100% muslimanski, odnosno muslimansko-bošnjački grad. No, ne slažem se s njegovom izjavom da je i Mostar njegov grad (U svakome slučaju, zapadni Mostar nije njegov grad; i nije mu palo na pamet klanjati bajram-namaz u džamiji na Balinovcu, u zapadnome Mostaru.)

 

Ministar Davutoglu, zagovornik neo-otomanske varijante turske vanjske politike, mora biti svjestan činjenice da njegov ‘bajramski’ posjet ne rješava, i ne pomaže rješavanju sukoba unutar tzv. Bosne i Hercegovine.

 

Svako tursko nastojanje da igra neku bitniju ulogu na ovome prostoru unaprijed je onemogućeno činjenicom da narodi u tzv. BiH imaju bitno različite, čak nepomirljive percepcije o svojoj prošlosti; mislim, naravno, na razdoblje Otomanske vladavine. Stoga, Davutogluova bajramska diplomacija može samo dodatno polarizirati odnose, produbiti podjele, i povećati unutarnju konfliktnost na ovim prostorima.

 

Nisam posve siguran da li su muslimansko-bošnjački političari, ili predstavnici muslimansko-bošnjačke političke i vjerske elite, svjesni toga. Mislim, ipak, da jesu. Ova posjeta za mene još jednom pokazuje da smo mi odavno ušli u tzv. post-Daytonsku fazu. Ključni politički akteri, ali i vjerski i intelektualni, kako tuzemni tako i inozemni, odavno su počeli zauzimati post-daytonske pozicije na temelju premise da je faza implementacije Daytona, u izvornom smislu, propala, da je ona dakle iza nas, te da smo ušli u nepredvidivu i ustavno-pravno nedefiniranu fazu oblikovanja strategija za ili neki novi sporazum ili za nove oružane sukobe.

 

U tome duhu, svojim poznanicima u Sarajevu, kao i samome Davutoglu, šaljem najiskrenije čestitke povodom proslave ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama!

 

Mostar, 31. kolovoz 2011

 

hspf.info

 

Komentari

komentara