Druga noć sukoba u Belfastu

Druga noć sukoba u BelfastuFotograf britanske agencije Press Association ustrijeljen je u nogu i još su dvije osobe ozlijeđene u utorak u Belfastu u drugoj uzastopnoj noći sukoba  protestanata i katolika.


 

Oko 700 ljudi sudjelovalo je u obračunu Molotvljevim koktelima, petardama, kamenjem i drugim predmetima u četvrti Newtonards u istočnom Belfastu. Noć prije dvije su osobe završile u bolnici s prostrijelnim ranama nakon obračuna kojeg političari opisuju najgorim u tom dijelu Belfasta u posljednjem desetljeću.Policija, koja je u četvrt dovela znatna pojačanja, suzavcem i dimnim bombama zaustavila je obračun.

 

Do nasilja dolazi uoči početka tradicionalne sezone protestantskih parada u istočnom Belfastu naseljenom većinom protestantima, ali uz velike katoličke enklave koje su i prije znale dovesti do teških sukoba dviju strana. Paradama se obilježavaju britanske pobjede nad katolicima u povijesti, koje protestanti smatraju dijelom svoga kulturnog identiteta, a katolici na njih gledaju kao na provokaciju.

 

Komentari

komentara