Dva HDZ-a odbacila Inzkove tvrdnje u izvješću UN-u

 

Dva HDZ-a odbacila su danas tvrdnje visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka u njegovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN da se uspostavom Hrvatskoga narodnog sabora aktualizira pritisak na uspostavu trećeg entiteta u BiH, te su ga optužili za pristranost.


 

 

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota i glavni tajnik HDZ-a 1990 Veso Vegar rekli su da Inzkov izvještaj nije neočekivan, budući da je osobno nametnuo Vladu Federacije BiH, koju smatraju nelegalnom, suspendirajući odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Suda BiH, koji su “osporili taj izbor”.

 

“Osnivanje HNS-a nije pritisak za osnivanje trećeg entiteta, nego legitimno organiziranje hrvatskog naroda kako bi se ostvarila ravnopravnost Hrvata u BiH. Kako bi se to ostvarilo, pozivamo Inzka da poništi svoju odluku i prizna kako je federalna vlada neustavna i nezakonita”, rekao je Vegar.

 

Dodao je kako je njegov izvještaj, koji se odnosi na Hrvate u BiH, nekorektan.

 

Relota je pak ustvrdio da “HNS neće vući radikalne poteze”, optužujući međunarodnu upravu i bošnjačku politiku za krizu u zemlji.

 

“I to je jedan u nizu pokazatelja neodgovornosti visokog predstavnika, koji je nametnuo nelegalnu vlast. Izgleda da su brojni razočarani što nismo vukli radikalne poteze kako bi mogli ponovno uputiti tenkove i policiju”, rekao je Relota.

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko izvjestio je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da je političko stanje u BiH nestabilno, optužujući vlasti Republike Srpske da “nastavljaju kombinirati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN”, te da dva HDZ-a pokušavaju nametnuti razgovore o trećem entitetu u BiH, a kao dokaz za to navodi uspostavu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS). (0nasa)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara