Egipatska vlada podnijela ostavku

Egipatski premijer Hazem al-Beblawi je na državnoj televiziji rekao da će njegova vlada podnijeti ostavku, ne ponudivši objašnjenje te odluke.

hazem-al-beblawi-razmisljanje-epa-main

Egipatski premijer Hazem al-Beblawi izjavio je u ponedjeljak da će njegova vlada podnijeti ostavku, što je potez koji će vjerovatno utrti put vojnom zapovjedniku feldmaršalu Abdul-Fattahu al-Sisiju da objavi svoju predsjedničku kandidaturu.

“Danas je kabinet dobio odluku da ponudi svoju ostavku predsjedniku Republike”, kazao je Beblawi u televizijskom obraćanju.

Nije ponudio konkretan razlog za ovakvu odluku.

Egipatski privremeni predsjednik Adly Mansour zatražio je od Beblawija da vodi vladu dok se ne izabere novi premijer, objavljeno je na internetskoj stranici državnih novina Al-Ahram.

Beblawi je postavljen na poziciju nakon što je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Mursija prošlog srpnja, nakon velikih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Ranije je egipatska državna novinska kuća Al-Ahram objavila da je vlada podnijela ostavku.

Kratki sastanak

Novine su, citirajući neimenovani izvor, na svojoj internetskoj stranici objavile da je odluka donesena nakon 15-minutnog sastanaka kabineta, objavila je agencija Reuters.

Da bi se Sisi kandidirao za predsjednika, on prvo mora podnijeti ostavku na mjesto ministra obrane.

“Ovaj korak bilo je potrebno učiniti prije nego što Sisi najavi da će se kandidirati za predsjednika”, kazao je egipatski službenik Reutersu.

Sisi je predstavio politički plan koji će dovesti do izbora nakon svrgavanja Mursija.

Mursijevo svrgavanje pokrenulo je najkrvaviju političku krizu u modernoj egipatskoj povijesti, u kojoj su snage sigurnosti ubile stotine njegovih pristalica te utamničile tisuće osoba.

Stotine pripadnika snaga sigurnosti je, također, poginulo u previranjima koja su uslijedila.

HSPF.info

 

Komentari

komentara