EU ne može i neće nametati budućnost bh. građanima

Srbija i Kosovo napravili su povijesni korak prema Europskoj uniji. Europski lideri odlučili su otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom i početi razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, navodi se u današnjem autorskom tekstu za Dnevni avaz specijalne predstavnice Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton i povjerenika EU za proširenje Štefana Fulea.

U tekstu se ističe da je “ovo od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju i Kosovo, nego i za cijelu regiju zapadnog Balkana, posebno jer se Hrvatska 1. srpnja pridružila Europskoj uniji.“

”Sporazum između Srbije i Kosova odražava njihovu odlučnost da svoju budućnost vide u Europskoj uniji i zasnovan je na predanosti ka doprinosu trajnom pomirenju u regiji. To, također, pokazuje kredibilitet politike proširenja EU. Unija ispunjava i svoja obećanja kada zemlja pristupnica ispunjava neophodne kriterije.

Priznavanjem napretka koji su Srbija i Kosovo postigli na normalizaciji međusobnih odnosa, Europska unija prepoznala je odvažnost premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija prilikom zaključivanja nedavnog revolucionarnog sporazuma.

Postoje dvije značajne lekcije koje se mogu naučiti iz iskustva Srbije i Kosova, kako bi se izbjeglo da Bosna i Hercegovina zaostane za drugim zemljama u regiji.

”Kao prvo, zamah treba dati hrabro i odvažno vodstvo. U slučaju Srbije i Kosova, premijeri Đačić i Thaci postigli su kompromis koji je, iako nije idealan ni za jednu stranu, pomogao da krenu naprijed. Bez političke hrabrosti i odlučnosti, europska perspektiva BiH neće napredovati.

Drugo, slušati građane od ključnog je značaja. Građani u regiji, a definitivno i u BiH, žele ne samo da imaju poslove, trgovinu i investicije nego i da žive zajedno u miru. EU pomaže da se sve to ostvari. To je razlog zbog kojeg su zemlje središnje i istočne Europe željele članstvo nakon 1989. godine i razlog zbog kojeg lideri u vama susjednim zemljama napredak ka EU smatraju prioritetom.

Vjerujemo da političari moraju biti odgovorni građanima, a prošlog mjeseca vidjeli smo da je taj osjećaj prisutan i na ulicama nekoliko gradova u BiH”, kažu u zajedničkom tekstu Ashton i Fule.

Ističu da je Europska unija ovdje prisutna kao partner koji je posvećen BiH.

”Naša ponuda je jasna. No, čini se da su kratkotrajni stranački ili etnički interesi do sada bili važniji od odluka o dugoročnoj budućnosti. To se hitno mora promijeniti, a ostvarivanje te promjene je pitanje i za političke lidere i za narod.

Politički lideri BiH sada se trebaju pozabaviti pitanjem provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci”, kako bi okončali diskriminaciju. Time će otvoriti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

Znamo da provođenje presude „Sejdić i Finci” ne može riješiti sve izazove s kojima se suočava BiH. No, vjerujemo da se oni mogu rješavati kasnije, kako BiH bude napredovala u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Stoga, postavlja se pitanje je li Bosna i Hercegovina sretna zbog toga što zaostaje, dok njeni susjedi idu naprijed. Europska unija ne može i neće vam nametati vašu budućnost. Mi ćemo vam pomoći, ali naposljetku, Bosna i Hercegovina odgovorna je da sada poduzme prave korake, ako je europska budućnost ono što njeni građani žele”, zaključuje se u zajedničkom tekstu predstavnice Europske unije za vanjske poslove Catherine Eshton i povjerenika EU za proširenje Štefana Fulea objavljenom u današnjem Dnevnom avazu.

HSPF.info

Komentari

komentara